bilde

Vamp: Helt på høyde med hva vi kan forlange"

(Dagsavisen)

Etter 30 år og 13 studioalbum gir Vamp ut enda et album som høres ut som et av deres beste.

«Tiå» det har tatt så langt for Vamp er 30 år. Gruppa er kommet til sitt 13. studioalbum. De skal ha solgt en million plater så langt. I vår ble sangene deres til forestillingen «Våken drøm», et samarbeidsprosjekt mellom Rogaland Teater og Haugesund Teater. «Tidå det tar» bekrefter at gruppa fortsatt er helt på høyde med hva man kan forlange.

I ei tid der det er konsertinntekter og vederlag for gamle sanger som sørger for det meste av inntektene til artistene hadde ikke Øyvind Staveland og de behøvd å spille inn ny musikk lenger. Det vil alltid være nok med «Tir na noir» og «Liten fuggel» til å holde hovedpersonene i live. Men her er de med et nytt album likevel, bare to år etter det forrige. Og det er veldig godt!

Siden sist har Odin Staveland gitt ut sitt eget soloalbum, det svært ambisiøse og vellykkede «Sillajazz», basert på et bestillingsverk til festivalen Sildajazz. Det er Øyvind Staveland som har laget all musikken på det nye albumet. Han har igjen vist seg oppgaven voksen. Men Odin har produsert plata til Vamp, og er nok en viktig grunn til at de har en lyd som skiller seg ut fra hovedstrømmen. «Tiå det tar» er langt fra så annerledes som soloalbumet hans, men det er fortsatt dristig nok. Far og sønn er Vamp i dag. Selv om Jan Toft fortsatt er en sterk stemme i denne sammenhengen synger han bare fire av nye sangene, og på de fleste andre er han ikke med i det hele tatt.

Vamp har en beundringsverdig evne til å lage sanger som ikke følger minste motstands vei. Når de likevel er forsynt med melodier av beste merke kan vi ikke kreve mer. Tekstmessig er også sangene kapitler for seg. Vamp bruker igjen en lang rekke eksterne tekstforfattere i de nye sangene sine. Det er en uvanlig framgangsmåte, men vi vet jo at det fungerer fint for dem. Dette er en poetisk suksess, både lyrisk og musikalsk. Én lyriker er verdt å nevne spesielt. Kolbein Falkeid var en sentral samarbeidspartner for Vamp siden starten. Han døde tidligere i sommer.

Her har gruppa funnet fram hans «Gledespunkter», som de før har spilt inn som et deklamert dikt på albumet «Siste stikk». Selv om metrikken i diktet sikkert ikke er tenkt som sanglinjer fungerer det utmerket når det nå blir sunget av Odin Staveland. Innholdet kommer veldig betimelig inn i den pågående valgkampen: «Liker politikere også. Og andre rovdyr. De av dem som våger å løfte på bakfoten, pisse på preiket og tilstå at makt er et godt bein å gnage på». Dette er ikke hverdagskost fra så familievennlige og folkekjære artister som Vamp er blitt.

Senere kommer det en melodi som heter «Gledespunkt», en stor glede av et mellomspill, med himmelske harmonier som kan minne om Beach Boys. Den samme fascinasjonen for kor kommer igjen i flere sanger på albumet, et nytt trekk i lydbildet til Vamp som det er lett å sette pris på. Når Odin attpåtil drar til med et Brian Wilson-inspirert arrangement i sangen som heter «Juni» viser han seg som ordentlig voksen.

Side 2 begynner med «Smak av salt», som vi umiddelbart tok med på lista over de 20 fineste norske sommersangene da den kom ut i juni. «Åpent vindu», til minne om maleren Kjell Nupen, sørger for en vakker og følsom avslutning. Jeg mente at «Brev» fra 2019 måtte være et av de fineste albumene til Vamp. Det samme kan jeg si om «Tiå det tar». Det begynner å bli mange av fineste albumene til Vamp.


Les saken hos Dagsavisen

bilde

Øyvind Staveland gir ut sitt første soloalbum «Lipper» på tampen av sommeren. Første singel «Stormen» slippes 26 mai."

Øyvind Staveland har hatt en utrolig musikalsk karriere som leder av Vamp gjennom mer enn tretti år. Suksessen har medført fulle arbeidsdager, og rollen som komponist, musiker, bandleder, manager og bookingansvarlig for bandet, har lagt beslag på mye av Stavelands tid. Han har derfor takket nei de gangene han har blitt spurt om å gi ut soloalbum.

Men under pandemien ble det plutselig god tid til komponering. I tillegg til å skrive musikken til det kritikerroste Vamp-albumet «Tiå det tar» (2021), begynte Øyvind Staveland også på skisser til mange flere sanger. I begynnelsen av september kommer soloalbumet hans.

«Stormen» er første låt som slippes.

«Vi er tidsvitner». Det ble sagt på et radioprogram nylig. Uttrykket bringer assosiasjoner til mennesker som har gjennomlevd dramatiske ting: krig, folkemord, naturkatastrofer. Men alle som har levd noen tiår, er tidsvitner nå. Vi husker at snøen lå lengre før, at vintrene var hvitere og kaldere.

Refrenget på «Stormen» fester seg, og fortsetter å spille inni deg lenge etter at sangen er ferdig. La det ligge der og virke sommeren gjennom. Til høsten kommer Øyvind Stavelands første soloalbum, som har fått tittelen «Lipper».

Produsert av Odin Staveland og Øyvind Staveland

Innspilt i La Finca, O-Studio og ABC Studio

Mikset av Kjetil Ulland

Mastret av Winter Lazerus Signature Mastering

Musikk: Øyvind Staveland

Tekst: Øyvind Staveland / Tom Roger Aadland

Label: TBC Records

Utgivelse: 26. mai


Les hele saken

bilde

Noe har skjedd med Vamp"

(Dagbladet)

Hva i all verden har skjedd med Vamp? Hvordan kan de plutselig høres ut som et helt nytt band - 30 år ut i karrieren? Etter noen år med mer strømlinjeformete album som ikke har vært blant deres mest spennende, uten at de dermed har vært dårlige, gir bandet her ut ett av sine mest helstøpte og interessante album i en karriere som altså strekker seg over tre tiår. Vamp kunne ikke gitt seg sjøl en bedre jubileumsgave!


Les hele saken

bilde

Vamp: Helt på høyde med hva vi kan forlange"

(Dagsavisen)

Etter 30 år og 13 studioalbum gir Vamp ut enda et album som høres ut som et av deres beste.


Les hele saken

bilde

Vamp har brukt koronaen godt"

(Aftenbladet)

Isolasjon og nedetid har åpenbart gjort Vamp godt. Nå har de funnet en ny rute å seile, nye øyer å besøke og ny luft å puste i.


Les hele saken

bilde

Kolbein Falkeid er død."

I dag morges, søndag 27 juni, kom den triste beskjeden om at vår kjære Kolbein Falkeid er død. Kolbein som er en stor del av årsaken til at Vamp finnes og at vi har kunnet holde på med konserter og utgivelser i over 30 år.

Han var læremester og venn og vi har også stått sammen på scenen ved flere anledninger. Kolbein var en stor lyriker, lun og tøff kar som som hele veien bar på et lass av humor. Men han kunne også sparke fra seg.

Vi er mange som har fått trøst og et klapp på skulderen , eller en god latter gjennom diktene til Kolbein Falkeid. Han etterlater seg et stort savn.

Vi tenker på kona, Siggen, barn og barnebarn, alle hans nærmeste og lyser fred over Kolbeins minne.


Les hele saken

bilde

Vamp i teaterversjon er en kraftpakke verdt å få med seg"

(Haugesunds Avis)

En motgift mot pandemidepresjon

Har du det siste året tenkt at nå hadde det vært skikkelig fint med litt teater? Har det blitt mye smittetall, hjemmekontor og munnbind-diskusjon?

En motgift mot pandemidepresjon spilles nå på Haugesund Teater. Vamp som teaterkonsert. Levert med overbevisning av et spilleglad ensemble. I en regi som gjør det uhøytidelig, underholdende og med evne til å berøre.


Les hele saken

bilde

Våken drøm"

Så var jammen «Våken drøm» plutselig ferdigspilt i Stavanger. I hvertfall i denne omgang. Forestillingen settes heldigvis opp igjen på Rogaland teater våren 2022 og vi gleder oss allerede. For det er virkelig en drøm! En hektisk, gøyal og hjertevarm drøm som vi er så heldige å få henge med i.

Nå flyttes den til Haugesund, hvor den skal spilles i tidsrommet 28 mai - 18 juni.

Finn billetter her!


Les hele saken

bilde

Vamp i kapellet"

St Petri kirke lørdag 03 oktober

En helt spesiell konsert

Akustisk fra en scene som bygges midt i kirkerommet for å minske avstanden til publikum. Musikerne forholder seg til hverandre og rommet slik de gjorde da de lagde debutalbumet ”God morgen søster” på feierbadet i Haugesund for snart 30 år siden. Konserten filmes og videreformidles via scene Vest som er en egen kulturkanal fra TV Vest og Altibox, og er en pilot for en lengre konsertserie Vamp skal turnere med høsten 2021.

Det legges ut i underkant av 200 billetter til denne enestående konserten i St Petri den 03 oktober 2020.

Kl. 20:00 // FÅ BILLETTER

Kjøp billetter her!

Kl. 17:30 // EKSTRA

Kjøp billetter her!


Les hele saken

bilde

Heldigvis har vi fortsatt Vamp "

(Romerikes Blad)

I SNART 30 år har haugesunderne i Vamp holdt det gående. Tirsdag kveld spilte de for en så godt som smekkfull storsal i Kulturverket Flammen i Nittedal. Det var deres femte stopp av i alt 25 spillesteder på vinterens turné. Etter all tiden på veien, etter femten albumslipp og etter fem spellemannspriser, hersker det liten tvil om at Vamp er et band med kvalitet i alle ledd. Det viser de også så til de grader under kveldens konsert.


Les hele saken

bilde

Vamp: Alle gode ting er 12"

(Dagsavisen)

Det 12. albumet til Vamp er blitt et av deres beste. Fullt av gode sanger, uten å lene seg tilbake på rutine og falsk trygghet.


Les hele saken

Eldre nyheter