Menneskene:


bilde

Øyvind Staveland

Øyvind Staveland har vært aktiv musiker og komponist siden midten av 1970 tallet. I starten kombinert med yrker som tømrer og feier, men siden 1996 har det vært musikk på heltid.Vamp ble stiftet i 1991 og Øyvind Staveland har komponert mange av sangene deres og medvirket på alle deres konserter og innspillinger gjennom hele karrieren deres i 30 år.

Øyvind har innimellom Vamp deltatt på flere teaterprosjekt, komponert filmusikk og mottatt Nopas kardemommestipend. Han har også samarbeidet med andre artister, som: Leif Ove Andsnes, Ole Paus, Anne Grete Preus, Bjørn Eidsvåg, Morten Abel, Odd Børretzen, Kirsten Braaten Berg, Eivør Palsdottir, Rita Eriksen, Herborg Kråkevik, Bjørn Berge,Frode Alnæs, Mick O Brian m.fl.

bilde

Jan Toft

Jan Toft er vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter. Han var med Vamp fra starten i 1991, men hoppet av i 1998. I denne perioden lagde han flere av Vamps sanger.
Nå er han tilbake igjen!

I mellomtiden har han gitt ut 2 soloalbum, vært produsent og skuespiller og  bidratt på plater til artister som: Sigvart Dagsland, Vilde Bjerke, Silje Nergaard,, Christian Welde,Magnar Birkeland, Kenneth Sivertsen,Aftenlandet, Vigdis Eidsvåg, Karianne Arntzen band, Kjell Inge Torgersen og Astrid Kloster.

bilde

Odin Staveland

Odin Staveland ble  i 2004 for første gang involvert i Vamp som låtskriver og musiker til plata «Siste Stikk».

Siden har han turnert og gitt ut plater med Vamp, samtidig som han har komponert musikk til teater og film. Han jobber også som produsent for andre artister og er spesielt tilknyttet ABC studio i Etne.

Odin synger, spiller tangenter og trommer/ perkusjon. 

På nyåret 2015 kommer hans første solo album som han produserer selv og som han i stor grad har skrevet på turne med Vamp.

bilde

Kjetil Dalland

Frå Tysnes i Hordaland.

Har turnert med ei rekke norske artistar dei siste 20 åra, og med Vamp sidan 2015. Jobbar ellers som produsent og låtskrivar.

bilde

Lars Eirik Støle

Lars Eirik kommer fra Haugesund. Han spiller tangenter og var med i Haugesund Popensemble. God venn av Odin, og spiller med bandet Ford Rekord, og i Odins band. 


Vamp - en kort beskrivelse av historien

Høsten 1990 samlet Øyvind Staveland –som på den tiden var feier i Haugesund – 5 lokale musikere på feierbadet for å prøve ut noen skisser til melodier . Men det  Vampske uttrykket begynte først å ta form på vårparten  1991 da de også innledet samarbeidet med Lyrikeren Kolbein Falkeid.. De lagde demoer og en forsiktig platedebut fant sted denne sommeren da ”Hallo – Adjø”  og ” Til havs Sao Raphael” ble gitt ut på selvfina|nsiert singel.

Platekontrakt

Våren  1992 fikk Jan Paulsen fra  plateselskapet MajorStudio høre Vamp på en konsert i Haugesund, og det førte omgående til platekontrakt.

«Godmorgen, søster»

Det første albumet, «God morgen, søster», kom ut i februar 1993 og ganske snart ble Vamp etablert i norsk musikklivs  øverste divisjon.

Etter dette er det blitt ytterligere 11 albumutgivelser på MajorStudio: «Horisonter», «Folken», «13 Humler», «Flua på veggen», «Ei me alt», «En annen sol», «Månemannen», «Siste stikk», «I full symfoni I», «St, Mandag» og «I full symfoni II».

I tillegg har de rukket å gi ut 2 plater hos Universal music AS. «Liten fuggel» og «To me alt».

Utgivelsene har innbrakt fem Spellemannpriser (1993, 1995, 1997, 2005 og 2006), Årets Spellemann i 2007 og Prøysenprisen.

Antallet gull-, platina-, dobbelplatina- og trippelplatinautmerkelser har vi kommet ut av tellingen på, men Vamp har i løpet av sin karriere solgt  ca. 1 000 000 plater!

Vamp har turnert land og strand rundt i en årrekke og de fleste konsertlokaler i Norge har hatt flere besøk av gruppa.

Høsten 1998 valgte Jan Toft å forlate gruppa og  Vamp bestemte seg for å gå igang med et helt spesielt prosjekt: «En annen sol»

Inn i nytt årtusen med ny suksess «En annen sol»

År 2000 ble et skikkelig jubelår for Vamp, noe utgivelsen av «En annen sol» sørget for. På plata var en rekke av Norges ledende artister med som gjestevokalister, og både kritikere og publikum trykket Vamp til sitt bryst. «En annen sol» solgte over     30 000 eksemplarer, og sørget for gullplate. NRK laget eget TV-program om innspillingen av plata, og sendte lanseringskonserten i opptak.

Vamp ble også tildelt en rekke priser dette året:

  • Årets artist i Rogaland. Kåret av Stavanger Aftenblads lesere.
  • Årets bragdpris av Rogaland Fylkeskommune.
  • Haugesund kommunes ærespris, «Fykende måker».
  • Årets norske album av NRK P1-programmet «Norsk på norsk».

Året som fulgte ble ikke nevneverdig roligere. Samtidig som salget av «En annen Sol» fortsatte, var det i 2001 også tid for å feire Vamp sitt 10-årsjubileum.

Dette ble gjort med en turné høsten 2001. På denne jubileumsturnéen var alle som hadde spilt i Vamp I disse 10 årene med.

Det ble  også tid til en tur til Japan, hvor de bidro på flere av låtene til den japanske vokalisten Emi Fujita. Hun er svært populær i Japan, og albumet «Camomile» fikk en god mottagelse. Det gikk blant annet helt til topps på listene i Hong Kong. På «Camomile» kan man høre Vamp-klassikere som «Tir'na noir», og «Våken drøm» med engelsk tekst.

«Månemannen» slår alle rekorder!

I slutten av September 2002 kom «Månemannen». Og mottakelsen ble overveldende. En rekke seksere på terningene, og et platesalg som slår alle tidligere rekorder for Vamps utgivelser har sørget for stadfeste at haugesunderne nå er å regne som en av Norges viktigste og mest anerkjente grupper.

VG skriver: «Ti år som band er ingen sensasjon. Ti år med gjennomgående kvalitet er derimot en bragd

«Månemannen» viste at Vamp etter elleve års eksistens ikke hadde stivnet, men stadig evnet å utvikle seg. Lydbildet var mer energisk og direkte enn før, uten at gruppa mistet sitt særpreg av den grunn

Resten av året og store deler av 2003 var bandet på turné, hvor mye av materialet fra «Månemannen» ble presentert live. Også disse konsertene fikk strålende mottagelse av kritikerne, og samlet fulle hus.

Foruten turné i egen regi var bandet også på en unik og vellykket rundreise med Anne Grethe Preus, Nathalie Nordnes og koret «Concentus»

Gruppa rakk dessuten å gjeste to andre plateprosjekter; «Gull i fra grønne skoger» der Vamp gjorde sin versjon av Vidar Sandbeks «Menuett i mai». I tillegg ble Erik Byes «Oles vise» lydfestet til TV2s innsamlingsaksjon.

Senhøstes 2004 var bandet i gang med de første forberedelsene til det som skulle bli den nye CDen «Siste stikk», denne gang i Øyvinds eget nybygde studio hjemme i Haugesund.

Februar 2005

Vamp er i full gang med innspillingen av «Siste stikk» på Ryvarden fyr med Truls Birkeland som produsent.

Neste milepæl skjer i april; Vamp står på scenen på Rockefeller i Oslo sammen med Kringkastingsorkesteret, dirigent Nick Davis og gjestene Jan Toft og Rita Eriksen. En rekke melodier er arrangert for stort orkester av noen av landets fremste arrangører. En utsolgt miniturné følger deretter. Opptak fra konserten blir vist på NRK på forsommeren, en utvidet DVD versjon er planlagt utgitt høsten 2006.

Den tradisjonelle sommerturnéen blir gjenopptatt i juli; 21 konserter blir gjennomført på 22 dager og store deler av Sør-Norge får besøk.

Nå passerer også «Månemannen» 50.000 solgte eksemplarer.

Totalt selges det over 20.000 CD fra Vamps backkatalog i løpet av denne sommeren og «Ei me alt» ligger seks uker på VG-lista !

Deretter er det rett i studio igjen; CD´n «Siste stikk»  blir fullført i Haugesund og Oslo i løpet av august måned.

«Siste stikk» - Vamps største suksess så langt

Ved årskifte 2006 har «Siste stikk» slått alle rekorder og solgt over 75.000 plater. Det betyr gull og platina til gutta.

- Veldig hyggelig og litt overraskende sier Øyvind Staveland. «Dette er trolig den minst kommersielle utgivelsen vi har laget».

Det ble dessuten nok en Spellemannpris, hvilket betyr at Vamp har hanket inn hele fire Spellemannpriser så langt i løpet av sin karriere.

Et nytt prosjekt står allerede for døren, og «Vamp i full symfoni» – resultatet av samarbeidet med Kringkastingsorkesteret - planlegges utgitt på både CD og DVD i løpet av høsten 2006. Dette samarbeidet skal også presenteres som en turné i november 2006.

«Vamp i full symfoni» slår alle rekorder!

Når julen ringes inn i 2006, markeres samtidig Vamps største suksess hittil. Over 150.000 CD av «Vamp i full symfoni» og nesten 20.000 DVD med samme tittel har forlatt lageret de to siste månedene før jul. Det betyr trippel platina for både CD og DVD.
Nesten 25.000 mennesker fikk med seg konsertene med Vamp og Kringkastingsorkestret før jul, og med fullt hus i Spektrum i Oslo 25. november, satte gutta et skikkelig punktum for året 2006.

2007 ble avsatt til hvile, tankevirksomhet og kreativt arbeid.

Den 27. januar 2007 bestemte Spellemannkomiteen at Vamp fortjente prisen «Årets Spellemann».

«St. Mandag»

Et nytt studioalbum, «St. mandag» spilles inn i ABC studio i Etne . Nå er Odin Staveland og Paul Hansen med både som komponister og musikere og Vamp opplever nok en gang  forandring og foryngelse. Dessuten involverer Vamp for første gang den færøyske artisten, Eivør Palsdottir.  Albumet kom ut på høsten I 2008 og har nå solgt nesten 90.000 eksemplarer.

«I full symfoni II»

I 2010 velger man å gjenta suksessen med Kringkastingsorkestret og spiller inn «I full symfoni II». Eivør er også med på denne satsningen og gjør en formidabel innsats. Hennes færøyske versjon av «Tir na Noir» vekker stor begeistring. Utgivelsen påfølges av en omfattende turne med en eventyrlig produksjon. Nærmere 100 personer var involvert I denne turneen.

«Liten fuggel»

Sommeren 2011 ble Vamp opptatt i stallen til det store multinasjonale selskapet Universal Music og suksessen fortsatte med albumet «liten Fuggel». Som kom ut I slutten av oktober 2013, forøvrig produsert av Espen Lind.

Nok en gang topper Vamp alle lister og Universal selger formidable 185.000 CD-plater og flere millioner avspillinger av  sangen «Liten Fuggel» via Spotify og Wimp. Det er veldig spesielt fordi platesalget i bransjen generelt synker radikalt i denne perioden.

«To me alt»

Høsten 2013 utgir Universal «To med alt» som er en oppsummering av hele Vamps karriere fordelt på to CD-plater og nytt notehefte.

20 år siden første platealbum «Godmorgen søster» markeres med heftig turnering og med seg har de bandets første vocalist, Jan Toft.

På 13 måneder fra utgivelsen av «Liten fuggel» ( oktober 2012 ) til turneslutt November/ desember 2013 spiller Vamp 178 konserter .

Ved turneslutt annonserer bandet et friår I 2014. Nok en gang går Vamp I tenkeboksen  for å lage nye sanger og komme tilbake med fonyet kraft i 2015.

I oktober 2014 lanseres Vamps nye besetning