Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Vamps kreative løft

Foto: Alf Robert Sommerbakk

Vamp sin nye singel «Onkel Holger» hyller livsgleden og Øyvind Stavelands filleonkel. Haugesunderne gjør ferdig sitt kommende album «La la la» i Etne. Øyvind Staveland har sendt seg selv ut i viktig ærend på morgenkvisten. ABC studio i Etne er tom for kaffe, og Staveland har dratt av gårde for å handle inn pulverkaffe. Det tar sin tid. Studiotekniker Kjetil Ulland lurer på om han har kjørt seg vill i Etne sentrum.

Men etter en stund kommer Vamplederen inn dørene med kaffepulver og mobiltelefonen på øret. En travel mann i norsk musikkliv. 

- Hm. Han booker vel et par ekstra konserter til sommerturneen nå, sier sønn, trommeslager og produsent Odin Staveland. 

Rundt 40 spillejobber er klar i sommer. Siden 2015 og platen «Populas» har Vamp spilt godt over 200 konserter. Den nåværende Vamp-besetningen har spilt sammen siden 2014, og de er så å si ferdige med innspillingen av et helt nytt album. Til høsten er det selvsagt ut på veien igjen. 

- Jeg vil si vi har et kreativt løft. Låten «Amelia» spilte vi inn spontant i fjor sommer, og ga den ut av egen begeistring. Jeg opplever vi har et behagelig og godt arbeidsmiljø. Det føles fantastisk å ha lave skuldre og masse lyst til å skape. Det er litt spesielt for oss som er et band der så mange bidrar med så mye. Det skal settes sammen på en måte som fungerer også, sier Øyvind Staveland. 

- Det er et luksusproblem med et band med så mange vokalister med så klare og tydelige identiteter, sier tekniker og studioeeier Kjetil Ulland. 

På Vamp sin nye singel, ferske «Onkel Holger», synger Øyvind Staveland og Jan Ingvar Toft tilnærmet duett. «Onkel Holger» er en sang det smaker saltvann, svette og sprit av. Historien om rabbagasten Holger fortelles på umiskjennelig Vamp-vis med rå røster og instrumentering der fele, fløyte og el-gitar leker seg i folkrock-landskapet. 

 

«ONKEL HOLGER» er en hyllest til Øyvind Stavelands egen filleonkel der livsglede feires - «om en jeger tømte begeret på kreditt». 

Vamp har en backkatalog med en jevn stigning av klassiske utgivelser. Fra debutplaten «God morgen, søster» i 1993 til «Populas» fra 2015. Høye salgstall. Mange utmerkelser. På dette nivået handler hver produksjon om nyanser. Bandets lyd og identitet - bygget opp etter over 20 års arbeid - ligger i bunn for alt de gjør. Og låter skal skrives. 

- Denne gang har vi litt mer fokus på den elektriske siden av lyden vår, og å utnytte de sidene av orkesteret. Vi vil bruke Bjørn på en annen måte enn sist, sier Odin Staveland. 

Gitarist Bjørn Berge er koblet til strøm. - Forrige gang var det kun akustisk gitar fra meg, men nå blir det både el-gitar og elektrisk mandolin. Jeg synes det er spennende å spille inn plater. Jeg liker prosessen. Fordelen med Odin som produsent er at han får meg til å gjøre ting jeg ikke har gjort før, sier Bjørn Berge. 

Jan Ingvar Toft var med å definere Vamp tidlig på 90-tallet. Toft hoppet av karusellen etter «Flua på veggen» i 1998 og han sto for seg selv i mange år, før han ble hentet inn igjen i Vamp for tre-fire år siden. 

TOFT KJENNER på stor arbeidskapasitet om dagen og sangeren bidrar på låtskriversiden sammen med to blad Staveland. 

- Jeg vil egentlig jobbe hver dag. Nå har det gått i ett i flere år og jeg kjenner nesten på litt sorg når det er siste spillejobb før en pause. Jeg liker best når vi spiller sammen, finner ut av ting og blir en enhet. Når alt faller på plass, sier Toft. 

Å spille live er showbiz. Å lage musikk er kreativt og kunstnerisk arbeid. 

- Bruke tid i studio og så dra på turné. Jeg liker å ha det travelt, sier Toft. 

Vamp har brukt to perioder i ABC studio i Etne. All grunnkompet er på plass, litt stryk skal gjøres i Oslo. 

- Vi har gått inn med et åpent hode og det har fungert veldig bra. Men ingenting blir som du tror, sier Odin Staveland. 

Han har etter hvert produsert en del plater for andre artister, gjorde «Populas» og nå nye «La la la». 

- Det er både vanskelig og veldig ålreit å produsere et band jeg selv er med i. Vi har grei kommunikasjon, og det er ikke noe krangling. Vi diskuterer oss fram til de beste løsningene og av og til må vi ha en intern audition for å finne ut hvem som skal synge de enkelte låtene. Det kan koke i hodet mitt når jeg sitter og spiller trommer og samtidig skal ta en avgjørelse. Vi prøver å dra ideene vi har så langt som mulig, sier Odin Staveland. 

Kaffekopper på bordet. Vesker, sokker og kabler. Headset, solbriller og Lypsyl. Pepsi Max-flasker, ytterjakker slengt her og der og instrumenter på gulvet. Tekstark med setninger som er strøket over, og enkelte tilføyelser. 

Og musikalske ideer og evnen til å feste dem til tape. 

Innholdet i et innspillingsstudio med et av landets største og mest populære band. 

VAMP STARTER sommerturneen 25. mai Sauda og avslutter i Oslo 26. august. Søndag 4. juni spiller Vamp på Utsira. 

- Vi bruker sommeren til å få de nye sangene til å sitte, men repertoaret har ikke fokus på det nye materialet, sier Øyvind Staveland. 

Les hele artikken på h-avis.no

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Vamps kreative løft»