Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Vamp med konseptalbum og ny giv

Øyvind Staveland er voldsomt opplagt foran Vamps nye plate Populas.

Haugesundsbandet tar nye steg framover, og Vamps nye medlemmer Bjørn Berge og Jan Ingvar Toft har tilført Vamp det Øyvind Staveland håpet på.

- Vi har tatt skiftene i bandet på alvor. Det merkes i musikken og i uttrykket at Vamp har fått med nye fjes. Samtidig har vi klart å ta vare på Vamp. Alt handler jo om identitet.

Bandleder Øyvind Staveland ser voldsomt opplagt ut når han sammen med resten av Vamp møter Haugesunds Avis i et øvelseslokale i sentrum av Haugesund.

Staveland er trygg på at Vamp har laget et slagkraftig album. Populas slippes fredag, og den nye norgesturneen starter i hjembyen med tre konserter neste helg i Maritim Hall.

Spilt seg inn

- Vi gjorde mange konserter i sommer rundt om i landet. Spilte oss inn og ble kjente med hverandre, sier Staveland.

Etter at mangeårige Vamp-medlemmer Carl Ø. Apeland og Torbjørn Økland sluttet, var det tid for å tenke ut nye veier Vamp kunne ta etter 22 år som et av Norges mest populære storselgere.

Gitarist Bjørn Berge ble overraskende hentet inn. Orginalvokalist Jan Ingvar Toft - selve urstemmen i Vamp - kom også tilbake i en sentral rolle etter mange år på sidelinjen.

På Populas har samtlige bidratt med innspill, ideer, melodier og tekster. Bjørn Berge har med Du.

- Himla kjekt. Spennende og utfordrende. I starten var det mye å finne ut av, og det var litt stress å lære seg 40 gamle Vamp-låter, sier Bjørn Berge.

Observante tilskuere merker også at Vamp har blitt et stilmessig annerledes band. Bildene viser en røffhet ved Vamp - et tydeligere og mer kantete band. Jan Ingvar Toft personifiserer kanskje litt av dette inntrykket.

Luftig

- Vi har bare fått positive reaksjoner på at han er med igjen. Publikum har tatt godt imot ham, sier Øyvind Staveland.

Toft har ikke så mye å tilføye.

- Folk applauderer mellom sangene. Jeg merker ikke så mye til sånne ting, sier han.

Platen er innspilt i Etne og produsert av Odin Staveland. Vamps yngstemann med sine 29 år.

- Det er blitt en luftig og upbeat plate, et konseptalbum med ulike personligheter, men et album som ikke er redd for å ta opp tyngre tema, sier Staveland junior.

Lars Saabye Christensen

Åpningslåten, Passasjerene, skrev Øyvind Staveland i fjor da han på nyhetene så skipet med over 700 flyktninger i havsnød i Middelhavet.

Låten er gitt til Flyktninghjelpen.

Førstesingelen Elmer er albumets yngste karakter. Albumet har også sanger om Evelyn, Reimert i puss og Billy Blue og Sally Ann.

- Ja, Sally Ann kommer fra Skjoldastraumen. Vi har både fiktive personer noen fra den virkelige verden, sier Øyvind Staveland.

Tekster er denne gangen skrevet av Lars Saabye Christensen, Helge Torvund, Paal-Helge Haugen og Vamp selv.

- Vi har med Lars Erik Støle (FordRekord - journ.merk.) på hammondorgel på noen låter. Han blir også med oss på konsertene framover, sier Staveland.

Senior har ikke hatt noen problemer med å overlate styringen i studio til junior.

- Når vi har holdt på så lenge som vi har, tror jeg det er viktig å få inn noen som er yngre, sier han.

Sterke personligheter

Odin Staveland synes de andre Vamp-medlemmene har vært snille med ham.

- Samtlige har kommet med innspill, og det er jo sterke personligheter vi snakker om. Men jeg har fått siste ordet, sier Odin Staveland.

Vamp hadde egentlig ingen planer om plateslipp før til neste år.

- Men det ene tok det andre. Vi kom så godt i gang og fløyt framover, sier Øyvind Staveland.

Populas skal selges i Coop Prix-butikker.

- Vi må være der folk er når det er blitt færre platebutikker. Men jeg har virkelig lyst til å gjøre noe ekstra i Shabby Records i Haugesund, sier Øyvind Staveland.

Roar Eskild Jacobsen Publisert 15. oktober 2015

Hva synes du om «Vamp med konseptalbum og ny giv»