Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

«Vamp forfører oss med finslipte historier formidlet av skjødesløse musikeres kraft og kreativitet»

Suksessen har den kresne poets tydelige signatur.

Vamp forfører oss med finslipte historier formidlet av skjødesløse musikeres kraft og kreativitet.

I syntesen av fabulerende tekster og lekne arrangementer har Haugesund-bandet skapt et musikalsk univers som synes aldri å gå ut på dato.

Øyvind Staveland har skjøttet sitt orkester som en omsorgsfull  og til tider kontrollerende far, gjennom mer enn 20 år. Medlemmer har kommet og gått, men sjefen har vært lojal mot sitt musikalske prosjekt.

Se Vamp i konsertopptak: Litten fuggel

Kompromissløs

Jeg tviler på at han tidlig på 90-tallet hadde en målrettet plan om å utvikle Vamp til ett av Norges mest folkekjære band. For alt jeg vet, har Staveland senior liten sans for å ha den merkelappen klistret på seg og sine.

Frontmannen med den milde frekkheten, fliret, fela og fløyta har vært kompromissløs. Han har lykkes i å begeistre et stort og trofast publikum i år etter år, fordi den musikalske eksperimenteringen aldri har kunnet rokke ved bandets særpreg.

Vamps identitet er uløselig knyttet til Kolbein Falkeid. Dikteren er blitt en gammel mann. Hans tekster er stadig sjeldnere til stede i nytt materiale. Men Haugesunds-poetens bidrag var i mange år en bærebjelke i bandets historiefortellinger.

Falkeids lyrikk løftet Vamp. De tonsatte «Tir n'a noir», en klassiker som er blitt en del av vår felles, musikalske arv på linje med Bjørn Eidsvågs «Eg ser» og Åge Aleksandersens «Lys og varme».

Les anmeldelse av albumet: Under den tidvis muntre overflaten til Vamp er det et dypt alvor

Energigivende

Dikt bør fremføres, gjerne med musikk til, mener Falkeid. Samarbeidet mellom Vamp og Falkeid har i så måte vært gjensidig energigivende.

Bandet har opp gjennom årene holdt seg med dyktige diktere og forfattere som Arnt Birkedal, Ingvar Hovland og Ingvar Moe. Deres bidrag har spriket i alle mulige, tematiske retninger. Men innenfor den umiskjennelige Vamp-formelen har de funnet sin naturlige plass.

Med blant andre den rå bluesgitaristen Bjørn Berge og «gammelvokalist» Jan Toft tilbake i besetningen, seiler Vamp videre med god vind i seilene.

Med Øyvinds Staveland som en garantist for nye leveranser av tekst og uforutsigbare arrangementer.

Og med vissheten om at der ute, blant folk flest, er et evig sug etter å bli dratt inn i det uforklarlige, det rare, det sanselige.

twitter:@torsteinhvattum

Les hele artikkelen hos Aftenposten

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om ««Vamp forfører oss med finslipte historier formidlet av skjødesløse musikeres kraft og kreativitet»»