Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Byttet bort både fela og fikk originalvokalisten igjen

Faksimilie Aftenposten 15.10-2015

Vampsjef Øyvind Staveland var ikke sikker på om han orket å holde liv i bandet hvis han ikke fikk originalvokalisten Jan Toft tilbake.

- Ikke til forkleinelse for de andre som har bidratt, men for meg er Jan Toft selve urstemmen i Vamp.

Les Aftenpostens kommentator Torstein Hvattum tanker om Vamp:

«Vamp forfører oss med finslipte historier formidlet av skjødesløse musikeres kraft og kreativitet»  

Det sier Øyvind Staveland. I 24 år har Haugesund-mannen holdt grepet om et av Norges aller mest populære band. Etter eventyrlige 200.000 solgte eksemplarer av bandets forrige album, Liten fuggel, i en tid hvor slike salgstall nærmest er utopi, tok bandet ett års pause. Nå er Vamp i vigør igjen, med sin tiende studioplate og turnéklare. Og, som nær sagt alltid, med ny besetning.

- Det begynner jo å bli en vane. At noen har beskrevet bandet som et stormsenter eller et enmannsforetak, det må jeg bare leve med. Samtidig har jeg lært meg at ingen er unnværlig i dette bandet, heller ikke jeg. Det ville bare blitt et annet band. Slik tenkte jeg også da Jan sluttet, selv om det var mye verre at han ble borte. Da forsvant hovedinstrumentet vårt, men vi klarte å finne ut av det den gangen også, sier Staveland.

Stadig bråk: Vamp går i oppløsning  

Siden den gang har bandet byttet ut to vokalister. Denne gangen forsvant tre av bandets faste bidragsytere gjennom en årrekke, inn kom bluesgitaristen Bjørn Berge, bassist Kjetil Dalland og ikke minst Jan Toft, bandets originale vokalist.

Den originale

- Vi har jo solgt veldig mange plater også med de andre bidragsyterne, men jeg tror ikke jeg hadde gått videre med bandet hadde ikke Jan blitt med. Det hadde ikke vært så enkelt å få det til å låte som Vamp uten Jans vokal. Selv om han ikke har vært med hele tiden, så er han originalstemmen, sier Staveland.

Skjønt, helt borte har ikke Toft vært, selv om han offisielt sluttet i bandet i 1998. I 2006 medvirket han på Vamp-innspillingen med Kringkastingsorkesteret og 2013 var han med på jubileumsturneen til bandet.

- Jeg føler egentlig ikke at jeg har gjort comeback, bandet har utviklet seg mye siden jeg var med. Det er så lenge siden, det er liksom som en fjern tåke. Det er derfor litt som å komme inn som et nytt medlem, sier Toft, mannen som første gang ga stemme til bandets kanskje største slager, «Tir n'a noir».

- Publikum har vært svært begeistret for at han er tilbake, sier Staveland.

Da gitaristen Bjørn Berge i tillegg ble presentert som nytt medlem, fikk mange hakeslipp, ikke minst han selv.

- Jeg kjente dem jo godt fra tidligere, men jeg må innrømme jeg skvatt da jeg ble spurt om å bli med.

- Du svarte «ikke f ...», parerer Øyvind Staveland.

Veldig skummelt

- Jo, jeg synes det var kjempeskummelt ganske lenge. Dette er et band som har hatt eventyrlig suksess, og Torbjørn Økland har vært en fabelaktig gitarist. Så jeg tenkte tidlig at dette går ikke, jeg er en helt annet gitarist. Jeg tror ikke du kan finne to gitarister som er så forskjellig som oss to, sier Berge.

Slik var den niende platen: «Vamp innfrir delvis»  

For bandmedlem og produsent Odin Staveland har det viktigste vært å forme Vamp etter hvilken besetning og instrumentering bandet har. Øyvind Staveland har byttet ut fela til fordel for bratsj, inn har også kommet banjo og dobro, mens fløytespillet til far Øyvind Staveland, et av varemerkene til Vamp, forsvant ut.

- Det har vært en vilje til å bryte ut av en slags tvangstrøye. Det er helt fantastisk for et band å få så stor suksess som vi har hatt med låter som «Tir n'a noir», «Liten Fuggel» og «Månemannen», men av og til kan disse være altoverskyggende sammenlignet med de andre låtene. Dette har derfor vært en god anledning til å gå litt nye veier, og ta hensyn til de instrumentene og typene vi har på laget nå, sier Staveland.

Persongalleri

Konseptalbum forbindes gjerne med band som Pink Floyd, Yes, The Who eller Beatles. Nå har også Vamp fulgt i disse fotsporene. «Populas» er bygget opp omkring skildringer av en samling særdeles fargerike karakterer i samfunnet.

Les Aftenpostens anmeldelse av Vamps ferskeste: Vamp: et rått og lekent hamskifte

- Det var aldri tanken å lage et konseptalbum, men så ble det nå slik. Samtlige låter inneholder derfor beskrivelser av ulike personer og typer, både sanne og fiktive historier, sier Staveland.

- Vi har allerede fått mange klager fra folk som føler er de er blitt utelatt, humrer Jan Toft.

Les hele artikkelen hos Aftenposten

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Byttet bort både fela og fikk originalvokalisten igjen»