Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Folk og røvere i Vamps nye verden

Faksimilie Aftenbladet 16.10-2015

Nye folk, ny lyd og for første gang et konseptalbum. Øyvind Staveland håper folk vil like ny-gamle Vamp.

– Noen sanger må bare skrives, sier Øyvind Staveland.

– Dette var en av dem.

Vamps nye plate åpner med alvor, før det kommer morsomme, underlige og rare historier om alt fra små barn til gamle menn, damer og pussige karakterer. Men først kommer alvoret.

– Jeg satt og så på tv da det kom bilder av et overlessa skip med flyktninger. Vi har sett mange slike innslag nå, men det var sjelsettende å se disse menneskene stuet sammen på den måten. De var forlatt, i full  storm, av et mannskap som hadde satt på autopiloten. En umennesklig situasjon – men med mennesker i alle rollene.

Lasteskipet «Blue Sky M,» ble ved nyttårstider funnet utenfor kysten av Italia med over 700 flyktninger fra Syria om bord.

– Jeg ble helt utav meg, for den hendelsen forteller to ting. Det første er hvor forferdelig det må være å bo i konfliktområder når mennesker tar så store sjanser for å komme seg bort. Det andre som slo meg var hvor  langt mennesker er villige til å gå i jakten på profitt. Kriser som den vi opplever nå kan virkelig få fram det verste i folk. Disse kjeltringene som utnytter folk i krise... Jeg blir nesten målløs, men bare nesten, sier  Staveland.

Bandet har bestemt at alle inntekter som kommer fra «Passasjerane» skal gå til Flyktninghjelpen.

Konseptalbum

Båtflyktningene er første historie om mennesker i ulike situasjoner, og med ulike utgangspunkt, på Vamps nye album. Bandet har, for første gang, en rød tråd som går gjennom et helt album. Øyvind Staveland bruker gjerne begrepet konseptalbum om «Populas», som  betyr «befolkning» på latin.

– Vi la først merke til det etter første studioøkt. Det var en slags beskrivelse av ulike personer som løst kunne passe sammen. Noen er virkelige personer, som «Elmer», mitt to år gamle barnebarn. Noen har en viss sannhetsgehalt i seg, basert på versjoner av folk vi har  møtt og sett. Andre er helt oppdiktet, et resultat av fri fantasi. «Populas» har historier fra bryggedans i Akershus, om elskerinner, innbrudd på Vinmonopolet og selvsagt et par skildringer av natur. Og altså båtflyktninger.

Nye folk

Vamp har alltid samarbeidet med poeter og forfattere om tekster. Denne gangen bidrar Paal-Helge Haugen, Helge Torvund og Lars Saabye Christensen, i tillegg til bandets egne folk. Saabye Christensen er en gammel kjenning av Staveland, men de to har ikke jobbet  sammen tidligere.

– Vi er alltid på leting etter nye tekster og folk som kan skrive til Vamps univers. Lars kjenner jeg fra før, og jeg liker veldig godt hans tekster. Vi ba ham skrive én, så fant vi en til. Helge Torvund har jeg alltid hatt veldig sansen for, og hans måte å skrive på visste vi passer Vamp godt.

Skapelsen av et konseptalbum og nye tekstforfattere er imidlertid ikke den største forandringen i Vamp. For godt og vel et år siden forlot Torbjørn Økland, Calle Apeland og Paul Hansen bandet. Inn kom Kjetil Dalland på bass, gamlevokalisten Jan Ingvar Toft og gitarist  Bjørn Berge.

– Jan har vært en del av Vamp, også i den tiden han ikke var vokalist. Han representerer en viktig del av sjela i bandet. Det har vært fantastisk å ha han tilbake. Bjørn Berge er en musiker med en sterk personlighet og uttrykk. Begge har satt sitt tydelige preg på Vamp.

Ut i noe nytt

Berge har først og fremst vært en profilert bluesgitarist, men Staveland mener allsidigheten er et av Berges sterkeste kort.

– Vi har en felles musikalsk bakgrunn i amerikansk folkemusikk, i bluegras og cajun-tradisjonen. Vi har nok flere innslag fra Amerika denne gangen, selv om vi er plassert i en kontinental tradisjon. Når du får mange nye folk inn, vil det forandre et orkester. Men sånn har  Vamp alltid vært, og jeg mener det er noe av styrken vår. Vi har et fast fundament, så tar vi inn noe, legger fra oss noe, og samler alt til slutt.

– Med så markante skikkelser som Berge og Toft på laget, har Vamp forandret seg mer enn vanlig fra forrige plate?

– Tja, jo, det er mulig. Vamp er alltid underveis, men uttrykket vårt blir naturligvis påvirket av nye folk og nye ideer. Jan (Toft) og Odin (Staveland) deler på vokalistjobben. De er veldig ulike i den rollen. Bjørn har tatt med seg mye ny lyd inn. Folk vil definitivt gjenkjenne  Vamp, men vi har tatt noen steg ut i noe nytt. Forhåpentlig vil folk like det også.

LEIF TORE LINDØ

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Folk og røvere i Vamps nye verden»