Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Gleder seg til å spille med Ynglingen

Faksimilie Tidens Krav 16.10-2015

35 konserter står på turnelista i forbindelse med at Vamp slipper sitt 10. studioalbum.

Øyvind Staveland tror konserten med Ynglingen i november blir den mest spesielle.

Her til lands er det få som har kombinert folkemusikk med viser og rock like vellykket som Haugesund-bandet Vamp. «Tir n'a Noir», «Månemannen» og «Liten fuggel» er bare noen av landeplagene som gruppa er ansvarlige for.

Fredag ble «Populas» sluppet. Albumet er det første fra gruppa etter den omfattende utskiftingen av medlemmer i fjor, hvor blant andre en av stifterne, Torbjørn Økland, sa takk for seg.

Derfor knytter det seg ekstra stor oppmerksomhet til denne utgivelsen, selv om Øyvind Staveland ikke er så voldsomt opptatt av den innfallsvinkelen.

– Jan Toft er tilbake som vokalist. For meg er han selve urstemmen i Vamp. Man legger også merke til en så dyktig gitarist som Bjørn Berge, så slik sett vil man se en forandring på Vamp. Vi har jobbet for å beholde stilen, men vi skal ikke stå stille. Vi må være i utvikling. Og det handler ikke om må følge opp tidligere suksesser, jeg må fortsette å komponere, må hele tiden være på vei. Ellers kommer det aldri noen ny «Tir n'a Noir». Jeg tror nøkkelen er at man hele tiden må være interessant for seg selv, sier Øyvind Staveland.

Konseptalbum

Når Vamp har laget sine tidligere album, har mange av sangene kommet til etter hvert. Slik er det ikke denne gangen.

For første gang har gruppa en slags rød tråd i platematerialet. Derfor kaller de «Populas» – som betyr befolkning – for et konseptalbum.

– Etter at vi hadde vært i studio i januar, så vi at det var mange mennesketyper i materialet vårt. Vi valgte å forfølge tanken. Det ble en interessant måte å jobbe på, sier Staveland.

Med ny besetning og ny måte å arbeide på, er han ekstra spent foran dette albumet?

– Det vet jeg ikke. Jeg husker ikke hvordan jeg har følt det før andre ut- givelser. Det er noe positivt med å ha blitt rutinert, man skjønner at dette ikke dreier seg om liv eller død. Det er bare musikk.

Starter i Haugesund

Vamp starter sin turné med tre konserter hjemme i Haugesund og gir seg ikke før 5. desember, i Sandefjord. Øyvind Staveland synes fortsatt det er gøy å dra på turné.

– Det er det vi liker best av alt, å spille for folk. Og vi liker å reise sammen. Mange av konsertene begynner å bli utsolgt. Å vite at man har at publikum er noe man blir inspirert av.

Vamp er en suksesshistorie over 25 år. De har solgt godt over en million plater, de har fem Spellemannspriser, har samarbeidet med kjente forfattere som Kolbein Falkeid, Lars Saabye Christensen, Paal Helge Haugen og Helge Torvund og tonesatt dikt fra lyrikere som Hans Børli, Inger Hagerup og Arne Dørumsgaard.

Forrige album, «Liten fuggel», ble en gigantisk suksess med 200.000 solgte plater og var Nordens mestselgende album i 2012. Etter utgivelsen tok Vamp seg en pause.

Musikalsk uenighet

Uenighet om den musikalske retningen videre var en viktig årsak til at Vamp i fjor kom ut i en revitalisert utgave, med bandets originalvokalist Jan Toft tilbake bak mikrofonen og gitarist Bjørn Berge og bassist Kjetil Dalland som nye medlemmer.

Odin Staveland, sønn til Øyvind, har produsert den nye plata. Han er også med i bandet, blant annet på vokal. Øyvind Staveland er ikke redd for å miste identitet med to vokalister.

– Jan er vår hovedvokalist. At andre bidrar, tar vi ikke skade av. Se på The Beatles ...

56 år gamle Staveland er stolt over å ha gledet så mange, men ber også om forståelse for at musikerne må gå videre.

– Du får noen ganger behov for å komme deg ut av tvangstrøya. Du må gjøre noe annet. Jeg skjønner at folk vil høre «Månemannen» og «Tir n'a Noir», men disse låtene tar stor plass. Vi må hele tiden komme oss videre.

Fantastisk

I sommer spilte Vamp på Smøla. Et fantastisk sted, sier Staveland.

– Sommerens turné var som en treningsleir for det vi skal gjennom i høst. Noe av det vi spilte på Smøla spiller vi også i Braatthallen, men de typiske sommerlåtene lar vi være.

Det er tre år siden at Vamp «egentlig» skulle ha spilt med Ynglingen. Men da det ble bryllup i bandet, måtte konserten måtte utsettes.

– Vi har hatt lyst til å gjøre dette lenge. Da det ble aktuelt med turné, tok jeg kontakt med korpset. Jeg har fulgt dem litt, de virker å være svært så aktive. Vi har ikke mange samarbeidspartnere på turneen vår, så slik sett blir konserten med Ynglingen en av de mest spesielle, sier Staveland, som husker godt sist Vamp spilte i Braatthallen, den gang med Kringkastingsorkesteret.

– En fantastisk kveld!

Les hele artikkelen hos Tidens Krav

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Gleder seg til å spille med Ynglingen»