Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Vamp-sjefen: – Folk har nok blitt skuffet over at vi har skiftet så mye

Faksimilie Bergensavisen 16.10-2015

Klart med nytt album i dag. Spiller i Bergen i neste måned.

Først må vi skru tiden tilbake noen år. Før Vamp-utgivelsen «Liten Fuggel». Øyvind Staveland er på vei til Alicante en tur. På samme fly sitter Lars Saabye Christensen. De to kommer i snakk og før de lander på flyplassen drøyt ni kilometer sørvest for Alicante har Vamp-grunnleggeren og forfatteren blitt enige om å samarbeide.

Vraket til «Liten Fuggel»

Saabye Christensen leverer kort tid etter en tekst til en Vamp-melodi. Den blir spilt inn, men kommer likevel ikke med på «Liten Fuggel».

– Det stemmer det. Vi endte opp med drøyt 20 låter til den platen og til slutt kom ikke den med. Denne gang har vi imidlertid to låter med tekst av ham med, forteller en Staveland på telefon fra Haugesund. Den aktuelle sangen som var tiltenkt «Liten Fuggel»-albumet er ikke en av de to.

– Jeg er alltid nysgjerrig på tekst og søker mot lyrikere som kan utvide palletten vår. Og Lars ville vi jobbe med fordi han er en veldig god forfatter og lyriker. Av samme grunn har jobber vi også med Paal-Helge Haugen, Helge Torvund og Ingvar Hovland.

I dag slippes bandets nye plate, «Populas», med ny besetning. I fjor sommer ble det kjent at Torbjørn Økland, Calle Apeland, som begge var med å starte gruppen i 1991, var ferdig i Vamp. Vokalisten Paul Hansen sluttet også, mens Jan Toft kom inn i varmen igjen. Inn kom også Bjørn Berge og bassist Kjetil Dalland.

– Da nyheten ble sluppet i fjor sommer hadde jeg ikke jobbet lenge med dette. Det lå noen skisser der. Jeg var sikker på at vi ville ha med Jan Toft. Vi opplevde hvor godt vi trives sammen og hvor lite de 7–8 årene hadde skapt av avstand mellom oss da han var med på jubileumsturneen (i 2013 journ.anm.), sier han.

Skiftene

Man trenger ikke å ha fulgt Vamp meget tett siden starten for å ha fått med seg bandets mange utskiftninger. Først og fremst er det vokalister Øyvind Staveland har byttet ut. Jan Toft var med fra starten, så sluttet han på direkten på radio i Haugesund. Så kom Vidar Johnsen inn. Han ble senere ble erstattet med Paul Hansen. Staveland forteller litt om hvordan han denne gang har jobbet for å integrere de to nye medlemmene og den nygamle vokalisten i Vamp-uttrykket.

– Når vi drar inn folk som Bjørn Berge og en vokalist som ikke har vært med på en stund gjør vi ikke det for å avløse en gitarist og vokalist. Disse skal komme inn og sette sin farge på Vamp på sin måte og finne sin plass. Ellers er det ikke vits.

– Hva tror du publikum tenker om alle skiftene? Eller er Vamp et band der låtene er større enn de som spiller dem?

– Det der har jeg også lurt mye på og i perioder har nok folk blitt skuffet over at vi har skiftet så mye. Folk har sine favoritter. Samtidig spiller vi alltid for fulle hus og folk følger oss. Det er fortsatt litt uforståelig for meg, men samtidig fantastisk.

Samme som Lerche

Det er et bilde som tegneren og illustratøren Lars Elling har gjort som pryder coveret til «Populas». Sondre Lerche brukte også et bilde av Elling da han slapp sitt siste album – «Please».

– Å, gjorde han det? Det visste jeg ikke, sier en litt forundret Staveland.

– Det er ikke det samme bildet, håper jeg.

– Det er det ikke.

– Bra. Det bildet setter, på en veldig god måte, lys på de forskjellige sidene ved platen.

Vamp

Konseptalbumet «Populas» slippes i dag.

«Liten fuggel» solgte drøyt 200.000 album.

Turneen starter i Haugesund 23. oktober. Dagen etter spiller de to konserter til i hjembyen. De to første konsertene er helt utsolgte. 20. og 21. november spiller Vamp i Logen Teater.

Les hele artikkelen hos Bergensavisen

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Vamp-sjefen: – Folk har nok blitt skuffet over at vi har skiftet så mye»