Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Vamp vinner

Faksimilie Dagsavisen 13.10-2015

Vamp er blitt et helt nytt band. Som tar større sjanser, og viser seg fra nye sider etter 22 år og ti album.

Albumtittelen «Populas» er egentlig en betegnelse på den store folkemassen. Som Vamp har et godt forhold til. Det nye albumet er en oppfølger til «Liten fuggel». Som gikk unna i 200.000 eksemplar i 2012, den største salgssuksessen i Norge i moderne tid. Sannsynligvis også den aller siste store suksessen på det som var kjent som platemarkedet. Men også et album vi anklaget for å ta det litt for pent og pyntelig, og oppfylle alle forventninger som finnes til et koselig og publikumsvennlig Vamp. Det nye albumet er langt mer dristig og ambisiøst.

Flere mangeårige medlemmer har sluttet i Vamp siden sist. Den første og beste sangeren deres, Jan Ingvar Toft, er derimot tilbake. Gitaristen Bjørn Berge er også blitt fast medlem. Far og sønn Øyvind og Odin Staveland tar vare på kontinuiteten. Sistnevnte synger også fortsatt. Jeg liker formuleringen fra presseskrivet om at det gikk fint å dele på jobben som vokalist i The Beatles og The Band også. Like godt å sikte høyt.

Vamps sterke besetning gir muligheter for store variasjoner, samtidig som identiteten er godt ivaretatt tvers gjennom. Albumet begynner med Øyvind Stavelands «Passasjerane», som de allerede har gitt bort til Flyktninghjelpen, med sin tekst om folk «på flukt fra livet/som kveg for slakt/Fra krig og nød/Og overmakt». Noen må lage slike sanger også.

Odin Staveland har siden sist gitt ut et soloalbum som var helt annerledes enn forventet, og fortsetter å lage nye sanger uten hensyn til å oppfylle spesielle Vamp-formler. Bjørn Berge setter sitt preg på strengeleken, ikke like utagerende som på egne plater, med mer americana enn blues, men «Du» er umiskjennelig ham. Den aller fineste sangen er «Denna sommeren», av og med Jan Ingvar Toft, en sanger og låtskriver vi har hørt altfor lite til. Denne er under to minutter lang, mens hans «Dine venninner» bare varer i 38 sekunder. Som sagt, vi hører for lite til Toft.

Tittelen «Populas» er også en antydning om et sammenhengende konsept, et album der hvert spor presenterer nye representanter for befolkningen. Dette er ikke veldig tydelig, sangene kommer og går uten noen distraherende sammenheng, og vi hadde neppe lagt merke til overbygningen om den ikke ble forklart på forhånd. Bidrag fra tekstforfatterne Lars Saabye Christensen, Paal-Helge Haugen, Helge Torvund og Ingvar Hovland finner fint sin plass i denne helheten.

«Populas» har en langt mindre polert lyd enn den Espen Lind ga Vamp forrige gang. Nå er det Odin Staveland som produserer, sannsynligvis litt inspirert av Tom Waits sånn som det knirker og klasker, og derved også litt Kaizers-aktig her og der. Det går som kjent an å appellere til folket likevel.

Etter platene til Undergrunnen, Wholy Martin og Kindred Spirit er dette den fjerde 5’eren som har gått til grupper fra Haugesund her i avisen på litt over en måned. Det er snart et studium verdt.

Les hele anmeldelsen hos Dagsavisen, Fremtiden, Moss DB, Rogalands avis

Les anmeldelsen som pdf

Hva synes du om «Vamp vinner»