Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Fryd,spenning og respons for Vamp

Faksimilie Kanalen 18.6-2015

Fredag kveld åpner Viser ved kanalen med selveste Vamp på scenen. Det er fjerde gang vestlandsbandet gjester festivalen, og mr. Vamp, Øyvind Staveland, gleder seg.

Siden starten av 1990-tallet har Staveland holdt koken med Vamp. Han startet opp bandet, og er den eneste som har vært med hele vegen. På tross av flere utskiftinger i bandet og et hektisk turnéliv, har han fremdeles drive og motivasjon til å fortsette.

- Hvordan har dere klart å holde profilen i hevd, etter så mange år og utskiftinger i bandet?
- For oss har det vært kjempeviktig å klare å beholde vår egen lyd, som både vi og folk er glad i. Det er viktig å utvikle musikken, men samtidig beholde det som gjør Vamp til Vamp, sier Staveland.
- Vi er kanskje ikke så spennende lenger, men vi har vår egen identitet, og jeg tror det er viktig at ikke alle blir for like.

- Hvor kommer din egen drivkraft fra?
- Det er så mange fasetter i det å drive med musikk. Man får tømt hode ved å lage noe, og ved å få noe eget opp å stå. Så jobber man sammen, med musikken i studio, før vi får lov til å vise det fram for publikum. Det er fryd, spenning og respons, så det mangler ikke på tiltalende aspekter.
- Er du fortsatt like spent på responsen når dere gir ut noe nytt?
- Jeg er nok ikke like nervøs som før, men spent er jeg. Man kan aldri helt vite, men vi håper jo alltid på god mottagelse.
- Hvor lenge kan du fortsette turnélivet?
- Jeg håper jeg får fortsette så lenge jeg kan klare å holde på med noe. Ønsket er mange år på veien og i studio ennå. Men det er klart at jo lenger man holder på, jo større sjanse er det for at en bare gjentar seg til slutt.

- Hvilket forhold har du til tekstene og låtskriving?
- Tekstene har alltid vært veldig viktig for oss i Vamp. Vi har hatt mange ulike låtskrivere både i og utenfor bandet. I starten brukte vi lyrikeren Kolbein Falkeid mye, men jeg skriver en del selv også. Da skriver jeg gjerne om ting jeg er opprørt over. Andre ganger kan det være en strofe man går å ruger på som blir til en låt, eller det kan være en tekst som er direkte til noen. Men selv da er jeg opptatt av at det skal være gjenkjennbart for alle. Jeg bruker mye metaforer. Alt trenger ikke å være så direkte og konkret. Publikum må få tolke det ulikt, det er bra.

- Nå har du fått med sønnen din som fast bandmedlem. Hvordan er det å jobbe så tett sammen?
- Det har gått veldig fint, over all forventning egentlig. Jeg synes jeg er heldig som får dele opplevelser sammen med sønnen min. Det blir veldig tett på. Vi lager musikk sammen, deler bil og scene, og får sett alle sider av hverandre. Det kunne lett vært vanskelig, men vi snakket mye om det på forhånd, og jeg må jo understreke at han er med først og fremst fordi han er flink.

- Vamp har gjestet Viser ved kanalen flere ganger før. Ser dere fram til å komme tilbake?
- Ja, dette gleder vi oss til. Vi velger å komme tilbake til de stedene vi trives best på. På Viser ved kanalen har vi bare gode opplevelser, det er trivelige folk og godt organisert. Det er stas å få åpne festivalen i år, og vi synes det er flott med en konserthelg som tar vare på en sjanger som holder på å forsvinne litt. Det er noe vi vil være med å backe opp. Vi liker veldig godt å gjøre utekonserter. Det er noe helt annet med den rammen rundt et slikt arrangement, og det gir en bredere kulturopplevelse.
- Hva kan publikum forvente seg av konserten da?
- Vi kommer til å prøve oss på en del nytt fra plata som kommer i oktober, men publikum kan være trygge på at klassikerne kommer. Det blir både «Tir’na noir», «Månemannen» og «Liten fuggel», lover Staveland.

Tekst: Hege Dorholt

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Fryd,spenning og respons for Vamp»