Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Månebedottne Vampfans

Faksimilie Aftenbladet 31.5-2015

Da Vamps primus motor Øyvind Staveland bukket tungt og stilig og ba ungene i Julebygda barnehage opp til dans, lot de seg ikke be to ganger.

På grendahuset i Julabygda er det hektisk aktivitet i storsalen. Runde bord dekkes med hvite duker og roser. Her skal det holdes en høytidelig minnestund senere på dagen.

Menn med solbriller

Samtidig ankommer en gjeng voksne menn med solbriller. De bærer gitarer og keyborads, feler og mikrofoner inn foran scenen lengst inne i lokalet. Mellom stolbein og fotografer smetter én meter høye småtasser inn og ut dørene som står på gløtt, og tester ut sklipotensialet i parketten.

Hemmelig

Verken personalet eller ungene vet ennå at de har fått besøk av et av Norges mest populære og folkekjære band, Vamp. Mellom konsertene de har hatt i Sandnes og skal ha på Jærnåttå, har musikerne lagt turen innom Læringsverkstedet Julebygda barnehage.

Alt er mulig

Ingenting er umulig, tenkte styrer Kristine Austvoll Gramstad. I all hemmelighet sendte hun brev til Staveland og inviterte musikerne til å gi asylbarn og deres foreldre, personalet og de 80 andre barna en opplevelse som setter spor:

"...I år har vi gått fra 4 til 5 avdelinger. Vi har overtatt mottaksbarnehagen i Sandnes med asylbarn og asylforeldre med deres opplevelser på godt og vondt.. Jeg har et personale som gir av hele seg for å gjøre barnas hverdag trygg og omsorgsfull..."

- Vi hadde egentlig ikke tid til dette, men det var måten styreren spurte på som gjør at vi er her nå, sier Staveland, som forteller at bandet pleier å gjøre et par gratiskonserter i året.

Om å kjenne sitt publikum

- Kan vi synge Skål, spør Staveland, hva med Tvangstankar. Han svarer selv - nei de sangene passer kanskje ikke i barnehagen. Repertoaret må finjusteres, det handler om å kjenne sitt publikum.

Odin Staveland setter seg på huk foran de forventningsfulle og omtrent hvisker frem ordene i sangen om den lille fuggelen...Det fins ein fryd i skjøre siv, i kver antydning av et liv, det står ein lyd fra fuglatrekk som seie alt ska falla vekk..

God kjemi

Det er barnebarna til hardcorefansen som sitter benket. De har ikke pugget tekstene til Vamp, men det er godt rekrutteringspotensial, for når Odin ber ungene nynne med, så høyt at de hører det i Stavanger, så Oslo og så London i England, ja, da løftes stemningen. Og når barna får rytmeinstrumenter og kan riste og slå takten til en av favorittsangene i barnehagen, Månemannen, da kjenner både små og store det i rockefoten, og alle som en tar seg en liten dans.

Bæ, bæ lille lam

- Jeg syns dette var utrolig kjekt, sier Saba Solomon. Hun er fra Etiopia og er mor til lille Nathan som gjerne vil låne mikrofonen og synge Bæ, bæ lille lam. De to bor i desentralisert mottak i Sandnes, og konserten er en kjærkommen avveksling.

- Jeg kjenner ikke til Vamp, men jeg likte godt musikken og rytmene, og tusen takk for at vi fikk komme, sier hun.

Les hele anmeldelsen hos Aftenbladet

Les anmeldelsen som pdf

Hva synes du om «Månebedottne Vampfans»