Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Revitalisert Vamp melder seg til tjeneste

Faksimilie Stavanger aftenblad 22.5-2015

Er det tredje generasjons bandmedlem som nye Vamp synger om på singelen «Elmer», som er første smakebit ut fra den nye besetningen?

For «Elmer» er inspirert av det to år gamle barnebarnet til Vampsjef Øyvind Staveland, sønn av Odin, som snek seg inn farens band bakveien i 2008.

– Elmer synger gjerne. Men han kommer til å være lei av Vamp lenge før han er tenåring, så noe slektsstevne blir det ikke, ler bestefar hjertelig, og sier at «barnearbeidet » til Elmers pappa Odin heller ikke var avtalt eller planlagt.

– Det bare ble sånn. Han begynte med å hjelpe oss på trommer i studio, var vikar og så snappet vi noen av sangene hans. Vi var skeptiske, har det fungert, sier Øyvind Staveland, som nå er sjef for den minste versjonen av Vamp hittil:

En kvintett.

Ble trigget
Slik ble det – etter internopprøret i bandet i fjor. Da sa halve Vamp takk for seg, og gravferdstalene ble nærmest forberedt. Men Øyvind Staveland, som satt med retten til bandnavnet ga seg ikke:

Han fant seg en sterk og annerledes gitarist i Bjørn Berge og en ny, dyktig bassist (Kjetil Dalland, «skriv om ham, alle glemmer bassisten », sier Staveland) – og en ny giv.

– Det kan være vanskelig å bli trigget, etter mange år med å gjøre det samme. Men det er jeg nå, sier Staveland senior:

– Når du får nye folk inn i bandet, tenker du annerledes allerede når du komponerer. Jeg lager plass til Bjørn Berge og twangen han bringer med seg. På «Elmer» er det han som spiller banjo. Og at Jan Toft er tilbake i Vamp etter alle disse årene, det er som å komme hjem for meg: Nå skriver jeg for stemmen til Jan.

Fellesnevner
Staveland sier han hører på låtene at «den må Jan synge», eller «den må Odin synge», og også «der må Bjørn kore».

– Men det er ikke så lett å få ham til å synge på norsk! sier han om sistnevnte. Allerede har en anmelder undret på hvorfor ikke Vamp er blitt mer blues med inntoget til Berge, dobbelt Spellemannsvinner i bluesklassen.

– Selv om jeg sa til Bjørn at «alt skal ikke være som før» da jeg ba ham bli Vamps nye gitarist, så er det ingen bluesplate som er i vente til høsten selv om du vil høre at Bjørn er kommet med, sier Øyvind Staveland og smiler skrått mens han minner om at de to «kommer litt fra samme sted».

– Vi var begge opptatt av amerikansk folkemusikk og bluegrass som unge.

Variert lydbilde
Det Øyvind Staveland derimot kan love om det kommende Vamp-albumet, som slippes i oktober og altså er det første med den nygamle besetningen, er et variert lydbilde. At det ble rene barnesangen som blir første forsmak, om lille Elmer som oppdager verden for første gang, forklarer han slik:

– Vi ville vise en ny side av Vamp. Etter hvert som låtene kom til, så vi at flere skildret folkekarakterer. Så vi bestemte oss for å dra til med et helt konseptalbum, som tok for seg befolkningen. Og «Elmer» er først ut – han er yngst. Til høsten blir det kvassere, sier Staveland, og røper at han lot seg inspirere av en 105 år gammel onkel i USA til en annen låt.

– Noen i slekten min blir så gamle at de må slås i hjel! Jeg brukte litt av ham og litt av andre, og skrev om en hundreåring.

Les artikkelen som pdf

1 kommentar til «Revitalisert Vamp melder seg til tjeneste»

Hva synes du om «Revitalisert Vamp melder seg til tjeneste»