Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

En ny start

Faksimilie Dagsavisen 22.5-2015

Vamp vender tilbake som ei nesten ny gruppe. Men de er likevel lette å kjenne igjen. For bakom alt står fortsatt Øyvind Staveland

– Når det skjer så radikale utskiftinger i ei gruppe utløser det også en form for energi. Vi vil jo gjerne klare dette, sier Øyvind Staveland.

Store forandringer
I dag gir ut Vamp den nye singelen «Elmer». Første sang fra et nytt konseptalbum som kommer til høsten. Men gruppa har vært gjennom store forandringer siden sist. Bare Øyvind Staveland og sønnen Odin er med fra forrige plate. Carl Øyvind Apeland og Torbjørn Økland er borte etter 25 år.

– Av og til er det så enkelt som at vi blir uenige om veien videre. Vi bestemte oss sammen for at vi ville stoppe der. Sånt skjer underveis i ei gruppe, det er en ærlig sak, og den fulle sannheten. Jeg vil fortsette å utforske formen, uten å flykte fra identiteten vår, sier Øyvind Staveland.

Betryggende
Til gjengjeld er den første sangeren Jan Ingvar Toft tilbake etter 17 års fravær. Da han sluttet i Vamp, før albumet «En annen sol», måtte han erstattes av Anne Grete Preus, Ole Paus, Morten Abel, Bjørn Eidsvåg og en rekke andre. Det kan være betryggende å få Jan Toft tilbake?

– Absolutt. Betryggende både for meg og for publikum. Han er en stor del av den originale Vamp-lyden. Når du ser ham synge gjør han det av full og hel glede. Han lever for og av musikk, forteller Staveland. som også har fått med supergitaristen Bjørn Berge i Vamp.

– Det var ikke noen vits i å ta med Bjørn Berge hvis han ikke skulle synes. Det betyr ikke at Vamp blir et bluesband, han vokste opp med bluegrass og er også en eminent banjospiller.

Unge og lovende
Vamp forbereder ingen store jubileumsfeiringer, selv om det snart er 25 år siden starten. Da var Øyvind Staveland feier i Haugesund, mens Toft, Økland og Apeland spilte i gruppa Sue The Manager. Som var unge og lovende, men minnet veldig om Elvis Costello så lenge Jan Toft sang på engelsk. Staveland kjente imidlertid lyrikeren Kolbein Falkeid, og resten er pophistorie. Det kan ikke være noen tvil om at Vamp er hans hjerteband.

– Jeg liker å tro at jeg ikke er så vanskelig å ha med å gjøre. At jeg gir de andre plass. Men jeg er en pådriver. Jeg lager musikken, jeg driver managementet og booker konserter. Da forlanger jeg svar av og til.

Store forretninger
Øyvind Staveland har altså ansvar for forretningene også. Det er litt uvanlig på dette nivået?

– Dette startet egentlig med at vi ikke fikk jobber til å begynne med. Vi spilte gratis, og delte utgiftene. Jeg var nødt til å begynne å booke selv. Det er ingen grunn til å gjøre det gjennom en tredje person nå. Det er ikke noe styr for meg å legge opp turneer og booke studio. Ren rutine. Men det har jo litt å si at vi har opparbeidet et stort publikum der ute. Vi har god tilgang på spillesteder.

Mest populære
Vamp må fortsatt være Norges mest populære gruppe. Mens det gamle platemarkedet forsvant rundt dem solgte de fortsatt 200.000 CD-er av «Liten fuggel». Sangen av samme navn passerte i løpet av kort tid over en million strømminger. Vamp forente en ny og gammel tid.

– Jeg er glad for at vi har et stort publikum, og kan leve av dette. Men verken jeg eller noen andre tenkte på at dette skulle bli noe stort. Vi lagde vår egen sjanger. Nå er vi ikke nye og spennende lenger. Det er mange andre band som bruker vår instrumentering, og vi har selv bidratt til at folk har vent seg til det. Dette går bare så lenge vi klarer å produsere noe folk er interesserte i. Det spiller ingen rolle hva du har gjort før hvis du ikke har gode sanger og noe å fortelle folk.

Konseptalbum
Singelen «Elmer» blir også er starten på et album der alle sangene beskriver en person, enten oppdiktet eller virkelig. Sangtitlene er enten egennavn eller karakteristikker. Elmer er også barnebarnet hans, og Odins sønn.

– Elmer er et menneske i startfasen, han er yngst og får være først på plata, forklarer Staveland. Albumet kommer i oktober.

Vamp har satt opp turnéliste for resten av året, og kommer til å fortsette langt inn i neste. Å planlegge neste trekk etter dette må tilpasses solokarrierene til tre andre i bandet. Odin Stavland har nettopp gitt ut et fint album som ligger et stykke fra uttrykket til Vamp. At Øyvind Staveland ikke føler behov for å gå solo understreker vel at han får gjort det han vil i Vamp?

– Jeg har ikke tid til mer. Dette er en døgnjobb. Vamp er drevet av meg. Men når vi er sammen i studio og på scenen vil jeg ha opplevelsen av at alle er likeverdige.

• Vamp spiller på Rockefeller 30. oktober og Stavanger Konserthus 25. og 26. november.

GEIR RAKVAAG

Les hele artikkelen hos Dagsavisen

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «En ny start»