Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

- Vi tar festen i Bergen

Faksimilie Bergensavisen 4.12-2013

– Etter 20 år på veien med Vamp, er det beste av alt følelsen av at bandet er på den samme festen som publikum er på, sier Vamp-sjef Øyvind Staveland til BA.

Staveland og resten av en jubileums-utvidet Vampgjeng, er klare for å tilbringe de siste fem kveldene av jubileumsturneen i Bergens-området. Først i Fana kulturhus, deretter tre kvelder på USF Røkeriet, før alt sammen avsluttes i Oseana på lørdag.

Avslutningsfesten med bandet, den blir imidlertid i Bergen.

– Vi må ta avslutningsfesten en kveld vi ikke skal ha nedrigging, slik at crewet kan være med. Så det blir vel på torsdagen, tenker jeg, sier Vamp-sjefen.

– Det blir som regel fest med Vamp, selv om dere har et ganske voksent publikum?

– Egentlig har vi publikum i et stort aldersspekter, Vi legger vekt på at vi skal spille både på kulturhus og på klubber, slik at vi også opplever energien fra publikum som ikke synker ned i stolen.

– Derfor er det så flott at Verftet gir mulighet til både stående og sittende publikum, sier Staveland forventningsfullt frem mot Bergens-konsertene.

Første vokalist
Årets turné markerer 20-årsjubileet til Vamp. I den anledning er også den opprinnelige vokalisten Jan Ivar Toft tilbake i Vamp, men sammen med de siste årenes vokalist Paul Hansen.

– Det har vært direkte rørende å ha Jan Ivar Toft med igjen. Vi oppdaget at vi omtrent ikke trengte å øve. Alt satt som det gjorde for femten år siden. Dessuten er det rørende fordi det dukker opp så mange minner om den første Vamp-tiden når Jan Ivar Toft er med.

Etter at Vamp avslutter Bergens- delen av turneen på Oseana førstkommende lørdag, er det helt fri det kommende året, Om hele jubileumsbesetningen er med når bandet kommer i gang igjen, det er for tidlig å si.

– Flere har soloprosjekter i løpet av Vamp-friåret. Mye kan skje i løpet av et år. Derfor har vi rett og slett ikke snakket om fortsettelsen i løpet av denne turneen, sier Vamp-sjefen.

Obligatorisk knippe
På «Lindmo» nylig avslørte bandet at de kun en eneste gang har latt være å spille gjennombruddslåten «Tir n'a Noir». Det resulterte i et pes fra publikum som har gjort at de aldri igjen har droppet gromlåten.

– Det er vel blitt et knippe låter nå, som rett og slett må være med. «Månemannen» og «Liten fuggel» tar vi heller ikke sjansen på å la være å spille. Det er jo disse låtene som knytter publikum til oss. Mange blir skuffet om de ikke blir spilt, og da er det arrogant å droppe dem.

Da Øyvind Staveland startet Vamp i 1993 jobbet han fortsatt som tømrer og feier, og det skulle gå fem år før han og bandet ble heltidsmusikere. Nå, etter 20 år, har han ikke satt noen deadline for hvor lenge Vamp skal vare.

– Vamp kan vare lenge, men det som bestemmer det er om vi holder på kreativiteten. Hvis det stadig kommer nye sanger til, så fortsetter vi, men vi gjør det ikke den dagen det føles som en krampetrekning. Etter responsen på jubileumsturneen å dømme, så blir det lenge til.

Vamp har alltid enten begynt eller avsluttet turneene sine i Bergen. Denne gangen blir det avslutning.

Jimi Hendrix-gitarist
– Jeg husker at bergensere var blant de første til å ta imot Vamp, etter hjemtraktene våre omkring Haugesund. Når det løsnet her, så løsnet det noe voldsomt, sier Øyvind Staveland, på vei inn til lydsjekken i Fana kulturhus. Der tas han imot av blant andre gitarist Torbjørn Økland, etter en konsert i Trondheim beskrevet som en krysning av David Gilmour og Jimi Hendrix.

– Det tok litt ekstra av akkurat den kvelden i Trondheim. Jeg kan ikke love at det blir slik på alle konserter, sier han med et smil.

– Hvordan føles det å avslutte etter i Bergen etter to måneders turné?

– Det er veldig riktig å slutte her, fordi vi alltid har hatt et godt publikum her. Men jeg kjenner også på at denne turneen har vært såpass intens at jeg kommer nok til å føle på en tomhet etterpå, innrømmer gitaristen.

Nils Olav Sæverås
nils.severas@ba.no

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «- Vi tar festen i Bergen»