Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

– Det var i Sandefjord det startet for alvor

Faksimilie Sandefjord blad 1.11-2013

Det var først etter at de hadde spilt på et diskotek i Sandefjord det virkelig tok av for 20-års jubilantene i Vamp.

Det er mai 1993. Erik Bjørgum har lyttet til ei plate som heter «God morgen søster». Bak albumet befinner det seg et band fra Haugesund som kaller seg Vamp.

Sandefjordingen er over seg av begeistring over det han hører, men like forundret som begeistret over at hovedstadspressen ikke fanger opp vestlendingene med det helt spesielle uttrykket.

Han griper pennen og stiler et krast leserbrev:
«Jeg føler det nærmest som en samfunnsplikt å finne ut hvorfor denne plateutgivelsen er blitt så hemmelig for det norske folk ...», skriver Bjørgum blant annet.

Dagbladet trykker leserbrevet. Responsen lar ikke vente på seg. Vestlendingene har lest brevet og Bjørgum blir oppringt av bandets manager.

Det er alltid ekstra kjekt å komme tilbake til Sandefjord for å spille. Sandefjord er faktisk en av de byene der vi har spilt oftest.

(Sandefjords Blad tirsdag 11. mai 1993 forteller at Vamp skal spille på Venue to dager senere).

Tilbød gratiskonsert

– De tilbød seg å komme til Sandefjord helt gratis. Men på svært kort frist, minnes Bjørgum i dag, 20 år senere.

I all hast fant Bjørgum og de andre i det som den gang ble kalt Konsertforum, et ledig konsertlokale: diskoteket Venue i Torggata.

– Det kom 39 betalende gjester, men det ble fullt trøkk, sier den tidligere konsertarrangøren.

Konserten ble minneverdig på alle måter, og at bandet solgte mer enn dobbelt så mange CD-er som det var mennesker i lokalet, burde fortelle sitt om begeistringen.

Den første spillejobben i Sandefjord har brent seg inn også hos musikerne i Vamp.

Husker godt Bjørgum

– Det var første gang vi var utenfor Rogaland, så den konserten er ett av de minnene som varer livet ut, sier bandets frontfigur, Øyvind Staveland.

Han husker veldig godt Erik Bjørgum og leserbrevet som sto i Dagbladet for mer enn 20 år siden.

– Det var det som satte det hele i gang. Derfor er det alltid ekstra kjekt å komme tilbake til Sandefjord for å spille. Sandefjord er faktisk en av de byene der vi har spilt oftest, sier Staveland.

Ekstra stas denne gang

Han sier det blir ekstra stas denne gangen, siden bandet har med seg vokalisten fra den gang det hele startet, Jan Toft.

Mannen som ifølge Staveland skal ha sin del av æren for Vamp-eventyret, har fulgt bandet tett siden Venue-besøket i 1993, og er fortsatt begeistret.

– Musikalsk er det steinbra, sier han.

Hvor Erik Bjørgum er å finne søndag kveld, burde ikke være vanskelig å gjette ...

Det er Konsertkameratene som arrangerer konserten som spilles i Hjertnes klokka 19.

Les hele artikkelen hos Sandefjord blad

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «– Det var i Sandefjord det startet for alvor»