Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Vamp jubilerer i Haugesund i helgen

Faksimilie Haugesunds avis 25.9-2013

Øyvind Staveland kan ikke ta igjen den aller første Vampkonserten. Men det er 20 år siden.

Vamp åpner i kveld sin omfattende jubileumsturné med konsert i Maritim Hall. Lørdag kveld holder haugesunderne to konserter samme sted.

Etter 20 år i aktivitet, et massivt platesalg og stigende popularitet, feirer Vamp både seg selv og sitt tidligere arbeid med en turné som går inn i desember.

– Vi har øvd de siste dagene i Stavanger, og føler oss godt forberedt. Vi kan jo alle sangene. Vi har lave skuldre, og vi skal ikke presentere nytt stoff. Dette er gøy og inspirerende, forteller Øyvind Staveland.

Vamp stiller mannsterkt på scenen under jubileumskonsertene. Staveland (fele, sang, trekkspill), Carl Ø. Apeland (bass), Torbjørn Økland (gitarer), Odin Staveland (gitar, trommer, sang), Paul Hansen, (sang, gitar), Torstein Lofthus (trommer) – og Jan Ingvar Toft (sang) – skal trekke utsolgte hus over hele Norge.

Jan Ingvar Toft var med i originalbesetningen for 20 år siden, men valgte å slutte i orkesteret etter platen «Flua på veggen» (1998). Toft er nå med som «special guest star».

– Vi fikk testet ham ut litt i sommer. Toft vil være med under hele konserten, både på de gamle og ny tingene, sier Staveland.

Konserter
Vamps siste og 13. studioalbum, «Liten fuggel» kom ut i fjor. I år ble den doble samplaten «To med alt» utgitt, og til sammen har Vamp solgt 300.000 eksemplarer det siste året. Bandet har samtidig spilt rundt 200 konserter.

– Husker du den aller første Vamp-konserten?

– Nei, det gjør jeg faktisk ikke. Vi hadde en del konserter i starten uten Vamp-navnet, men det var på øvelsene vi forsto at vi var inne på noe som var genuint. Det var da det var utenkelig å se på Vamp som en karriere at vi fant vår egen lyd, sier Øvind Staveland.

– Hvilke utgivelser ser du selv på som nøkkelplater?

– Vi har vært nødt til å gjøre noen snuoperasjoner uten at vi har hatt lyst til å gjøre det. Vi sto plutselig uten vokalist. Og på «En annen sol» dro vi inn ulike stemmer med forskjellige dialekter, og vi fikk selvtilliten tilbake. Det er en nøkkelplate for oss sammen med debuten «God morgen, søster». De gjorde at vi kunne fortsette å utvikle Vamp, sier Staveland.

Og i dag er Vamp blitt et av landets mest innbringende og største band. Nå skal det jubileres over 20 år med hardt arbeid.

– Det ligger i ordet «jubileumskonsert» at vi går gjennom hele karrieren. Den vanskeligste jobben vår på forhånd har vært å velge bort sanger, sier Øyvind Staveland.

– Hvordan føles det?

– Det er en kjip, men nødvendig jobb. Men vi skal gnu inn 20 låter som skal fortelle noe om oss i løpet av 90 minutter, sier mannen bak blant annet «Tir n'a Noir».

– Etter denne konsertperioden tar vi en pause slik at publikum ikke får oss opp i halsen. Vi melder tilbake når vi har begynt å jobbe med nytt materiale, sier Staveland.

– Når skjer det?

– Vi må finne gløden i å skrive nytt stoff, og så skjer det, sier Øyvind Staveland.

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Vamp jubilerer i Haugesund i helgen»