Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Låter med felles nærvær

«Siste stikk» er ifølge Torbjørn Økland Vamps mest helhetlige plate så langt. – Vi har opplevd å være i flyten under hele innspillingen, sier han i dette intervjuet med vamp.no

Vi møter Vamps gitarist fire dager etter at bandets niende utgivelse ble plassert i butikkhyllene.
- Det er et felles nærvær i låtene, som gjør at helheten er mindre sprikende enn før. Jeg synes uttrykket de ulike låtene har fått er blitt veldig bra. Noen ganger kan du synes at en sang er bra, men at selve innspillingen av den ikke ble optimal. Denne gangen er jeg veldig fornøyd, utdyper Økland.

I travle lanseringsdager er Vamp spredd utover landet – med Calle Apeland og Øyvind Staveland i Bergen og Vidar Johnsen i Stavanger – for å promotere plata. Økland er tilbake i hovedstaden, og tar plass på Lorry for å fortelle om unnfangelsen av «Siste stikk».
- Denne gangen gjorde det seg tidlig gjeldende en følelse i studio av at dette kommer til å funke. At vi raskt knakk koden med låtene og fant den rette innpakningen, mener gitaristen – og forteller om en lignende opplevelse under innspillingen av «En annen sol».

Han kan være enig i at «Siste stikk» er blitt en roligere plate enn Vamps forrige utgivelse, «Månemannen».
– I den forstand at det er litt færre trøkkelåter, så er den det. Men den er slett ikke daff av den grunn. Jeg synes det er en gjennomgående intensitet som gjør at den forhåpentligvis holder fast på lytterens interesse hele veien, sier Økland.
Og innrømmer at det ikke har vært full enighet om utvalget:
– Vi brukte en del tid på å bli enige om rekkefølge og hvilke låter som skulle være med denne gangen; det ble ganske mange mailer fram og tilbake. Men det har blitt et resultat alle kan leve med.

Allerede i november 2004 begynte Vamp arbeidet med «Siste stikk». De møttes i Øyvind Stavelands eget studio i Haugesund.
– Planen var å gjøre en preproduksjon av noen skisser, som et utgangspunkt for det videre arbeidet. Men i løpet av de første dagene fikk vi faktisk spilt inn den versjonen av «Vår» som er å høre på plata, sier Økland.
At dette studioarbeidet foregikk vegg i vegg med Stavelands hjem er også en av forklaringene på at sønnen, Odin Aarvik Staveland, har levert solide bidrag både som låtskriver og musikant på utgivelsen.
– Odin er en talentfull fyr! Spiller vel «egentlig» trommer, men behersker også flere andre instrumenter, synger og skriver ikke minst fine låter. Når han var i huset var det lett å ty til ham, og når vi fikk høre låtene han hadde skrevet hadde vi lyst til å gå løs på noen av dem. Dessuten er det forfriskende å jobbe med en som er mye yngre enn oss, og har andre referanserammer, sier Torbjørn Økland.

I februar startet Vamp innspillingen på Ryvarden fyr, som også var et sentralt sted da de lagde «En annen sol» og «Månemannen».
– Hva er det som gjør at dere igjen og igjen søker ut dit?
– Du må nesten være der ute for å forstå det. Det ligger langt fra folk og trafikk, åpner du døren og går ut er alt bare hav, lyng og himmel. Dette gir forståelig nok masse påfyll. På Ryvarden kan vi jobbe døgnet rundt hvis vi ønsker, har ikke noe tidspress eller følelse av taksameter som går. Mens et studio kan gi litt fabrikkfølelse, føles Ryvarden mer som vi er på hytta og kan spille når vi selv har lyst. Og spille har vi stort sett alltid lyst til der ute, smiler gitaristen.

Truls Birkeland har produsert «Siste stikk» i samarbeid med Vamp selv. Han produserte også «Flua på veggen» og var med på siste halvdel under innspillingen av «Månemannen».
– Han har veldig bra fokus og hjelper oss å rendyrke uttrykket. Han er i tillegg utrolig bra teknisk og i likhet med oss en stabukk, som tar noen sunne fighter, beskriver Økland.

Ved utgivelsen av forrige plate kunne man lese i flere aviser at Vamp ikke ville love noen flere plater. Denne gangen er det allerede annonsert i coveret at ny utgivelse kommer neste høst.
– Kjenner du deg tryggere på Vamps videre eksistens denne gangen?
– Ja. Denne gangen er det jo greit i den forstand at opptakene til plata og DVDen som kommer neste høst allerede er gjort, under vårens konserter med Kringkastingsorkesteret. Men jeg tror nok også vi tydeligere ser for oss en ny innspilling etter det. Samtidig tar vi oss innimellom såpass ut overfor hverandre at vi får behov for noen pauser, forteller Økland.
– Bandet består av forskjellige og markante personligheter, og da blir det lett noen kamper. Men for det aller meste er vi verdens beste venner, legger han til.

Økland og hans tre kolleger kan registrere at Vamp antagelig står sterkere enn noensinne. Etterspørselen etter «Siste stikk» har vært så stor at gullplata (20 000 solgte) allerede er produsert, og med et forhåndssalg på 37 000 er platinaplaten (40 000 solgte) innen nær rekkevidde.
– Det føles litt uvirkelig. Jeg blir på et vis stående å betrakte det hele fra utsiden. Vi har jo holdt på med vårt og gjort vårt beste hele tiden. Men det er fantastisk kjekt, og gøy å se at det stadig kommer nye til blant platekjøpere og konsertgjengere, sier Økland.
Han synes det er vanskelig å gi analyse av hvordan Vamp er kommet i denne posisjonen.
– Men da vi startet opp bandet forut for debutplata «God morgen søster» hadde vi ingen fokus på ambisjoner, vi hadde det bare kjekt sammen. Plata ble nok et resultat av det. Til sammenligning var jeg da med i andre band på den tiden som brukte mye energi på å ville mye, uten at det ble noe. Dessuten betydde selvfølgelig vårt samarbeid med Kolbein Falkeid veldig mye. Lista for kvaliteten på tekstene ble lagt høyt fra starten av. Det har vært en mal å strekke seg etter på platene som har kommet etter det.

Etterspørselen etter konserter er også stor, og bare noen måneder etter at Vamp avsluttet en lang sommerturne skal de nå turnere med den nye plata. Økland bedyrer at han ikke går lei.
– Jeg husker første gang vi skulle på en månedsturné. Da grua jeg meg litt og tenkte det kom til å bli slitsomt. Men istedenfor fikk jeg og resten av gjengen mer og mer energi og fokus etter hvert som turneen skred fram. Og nå er det egentlig enda kjekkere enn før. I tillegg er vi kommet i en situasjon hvor vi kan legge et ganske behagelig opplegg – med flere konserter i samme by, som gir mindre reising og rigging.
I november skal Vamp tilbringe nesten hele uker både i Bergen og Stavanger for å gjøre en rekke konserter. I tillegg unner de seg en måneds juleferie før legger ut på andre halvdel av «Siste stikk»-turneen.
De siste dagene i oktober bruker bandet til å øve i Haugesund. Økland lover publikum nye låter på repertoaret.
– Vi kommer til å spille en god del låter fra «Siste stikk», og dessuten er det et mål å plukke fram noen gamle låter vi ikke har spilt på en stund, avslutter Torbjørn Økland.
Tekst: Egil Elling Ellingsena

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Låter med felles nærvær»