Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Kraftverket

Siste stikk heter Vamps nye plate. Det må ikke gå troll i ord. Vamp er et kraftverk av musikalsk og lyrisk energitilførsel flere bør koble seg til.

En tidligere Vamp-plate jeg stadig må tilbake til, hadde mange gjesteartister som bidro til et mangfoldig uttrykk. Her ser vi at Vamp er et mangfold i seg selv og sine huslyrikere Ingvald Hovland og Kolbein Falkeid.

Øyvind Staveland har en melodisk åre som ikke ser ut til å renne tørr. Den ser snarere ut til å hente styrke fra et vakkert vemod som finner gjenklang i Vidar Johnsens nære og sterke stemme.

Om vi skal forstå Stavelands talen fullt ut må vi se til tekstene han bidrar med. Lydhørhet er stikkordet, varheten for de stille øyeblikkene som føder stemninger som denne: "Eg står opp med solå og ser at hu hente/ ein ny dag og sett an på gløtt." Det er hentet fra sangen "Kim du nå va" der refrenget går slik: "¨Så takk skal du ha, kjære gud/ eller kim du nå va", en hyllest til skaperen lik den Paulus fant på Areopagos-høyden.

Staveland har selvsagt en utmerket læremester i lyrikeren Kolbein Falkeid som har bidratt med to spor. I "Gledespunkter" heter det "liker tidlige morgener/som nettopp har begynt å pakke ut dagen."

Platen starter i motsetningen mellom uroen og det vakre. Vidar Johnsens stemme og Kringkastingsorkesterets filmfioliner truer her med å banalisere et fra før av naivt ønske om at uroen må forbli. Hva slags hobby-uro er det som vi ønsker å dvele så vakkert ved?

Sangene "Nok en sang om havet" og "Har du sagt A, så har du sagt A" har det umiskjennelige Vamp'ske og heftige nordsjødrivet som har tatt opp i seg kraft og saltinnhold fra andre siden av havet.

Arne Guttormsen"

Hva synes du om «Kraftverket»