Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Vamp til de store høyder

Faksimilie BA 05.12-2012

I en platebransje der ingen lenger selger plater, selger Vamp 150.000.

Det er «Liten fuggel», studioalbumet som kom i oktober, som har fløyet opp til de store høyder. Det overrasker selv Vamp-sjefen sjøl, Øyvind Staveland.

– Vi hadde ikke forventet dette, det er nærmest en dobling av det studioplatene våre pleier å selge, sier han.

Hva er hemmeligheten?

Staveland ler, og funderer seg frem til et tredelt svar:

– Vamp har vært her i 20 år, vi har spilt overalt der folk bor. Vi har også skiftet plateselskap, og ser nok at et storselskap har mer muskler enn et lite uavhengig foretak, selv om MajorStudio gjorde en fantastisk jobb med oss. Og sist, men ikke minst, har vi fått hjelp av en «Liten fuggel». Én låt som fenger kan gi en stor effekt, vi har sett det før med «Månemannen» og «Tir n'a Noir».

Typisk nok er Vamp inne i innspurten en intensiv senhøstturné når 150.000-merket nås. Den avsluttes i Bergen med fire utsolgte konserter i Logen, der Vamp lørdag spiller sin siste konsert før jul.

– Vi har spilt hver dag siden turnéstart 31. oktober og har gjort 45 konserter. Nå tar vi to uker fri, og fortsetter med et 40-talls konserter fra februar av, sier Øyvind Staveland som koser seg med å spille fire dager på samme sted.

– Da kan jeg la kofferten stå, til og med henge opp klærne! ler han.

For Vamp liker den intensive turneringen, Staveland mener man sparer mer krefter på det.

– Å spille konserter er det kjekkeste vi gjør. Da kommuniserer vi direkte med publikum, vi får umiddelbar respons, og ser hva musikken gjør for dem, sier Staveland – som røper et triks han har:

– Jeg pleier å lure i kulissene før konserten. Så finner jeg et godt ansikt å se på, da har jeg en leveringsadresse når jeg står på scenen. Det betyr ikke at jeg nistirrer!

Øyvind Staveland forteller om et bredt publikum, alt ettersom hvor Vamp spiller. På turnérunden som nå avsluttes, har bandet spilt mye i kulturhus. Andre ganger spiller de på studentsteder.

– Etter jul gjør vi også en del kirker, der det er det naturlige samlingsstedet. Da velger vi litt andre låter, så repertoaret varieres. Jeg tror dette vekselbruket også er viktig. Vi har klart å forandre oss akkurat passe underveis, med nye stemmer, nye arrangementer og turneer som aldri er like, avslutter Vamp-sjefen.

I februar 2013 er det 20 år siden Vamps debutalbum «God morgen, søster» ble utgitt. Det innbrakte den første Spellemannprisen av nå til sammen fem. I alt er det blitt 13 utgivelser i form av studio- og livealbum. (ANB-NTB)

Les hele artikkelen hos Bergensavisen

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Vamp til de store høyder»