Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Et variert, vakkert og vaskeekte Vamp-album

Faksimilie Nordlys 30/10-2012

Åh, det var albumet sitt det. Liten fuggel er det niende studioalbumet fra Haugesundbandet Vamp, og vestlendingene har gjort alt rett. Med Espen Lind som produsent serveres det en blanding av folkemusikk, viser og rock som er så saftig at det drypper av den.

Dette er Vamp slik vi k j e n n e r dem, sett av en ettermiddag til å nyte denne musikkopplevelsen. Jeg kan nesten love at du ikke kaster bort tiden din.

Allerede halvveis ut i åpningssporet Ord er jeg fanget. Fanget i en melankolsk verden og av en isklar røst som sender kalde gufs gjennom kroppen. Låten er skrevet og sunget av Odin Staveland, sønn av sjefen sjøl (Øyvind Staveland). Vokal, piano og forsiktige strykere. enkelt, men likevel mesterlig fremført. Eplet faller jammen ikke langt fra stammen.

Far og sønn skaper en kontrast i skiva med sine dypt forskjellige stemmer. I motsetning til Odins satengmyke vokal, er Øyvinds stemme raspete, ru og rå, og han er helt suveren når han drar på i innledningen av låten Sjel, men ingen skjorta. Paul Hansen, som egentlig er hyret inn som vokalist, forsvinner litt på denne plata. Mulig et resultat av at skiva har tre vokalister i stedet for én hovedvokalist. I tillegg har bandet hentet Eivør Pálsdóttir fra Færøyene til å bidra kvinnelig stemmeprakt. Hun gjør en utmerket figur på låten Elisabeth og Elinborg, som handler om småsøsknene hennes. En rørende ballade.

Denne utgivelsen synliggjør de beste sidene av alle musikerne. Det kjente fløytespillet, tekstene om livet, en vakker kvinnestemme, og en hyllest til Erik Bye med Oles Vise. Tittelsporet Liten fuggel viser og at Vamp er noen av Norges fremste folkemusikere. Rytmen er seig, men fengende,og Staveland junior tar meg med på reise ut til grønne enger og nakne svaberg når han synger Så kanskje synge du ein sang om himmelrik og fjerne land.

Jeg forelsket meg i Vamp som trettenåring, og jeg lar meg fortsatt trollbinde. Liten fuggel er et album fullspekket med gode låter, og sklir inn på listen over mine favoritter denne musikkhøsten. Hør og nyt!

Marte Hermstad

Les hele anmeldelsen hos Nordlys

Les anmeldelsen som pdf

Hva synes du om «Et variert, vakkert og vaskeekte Vamp-album»