Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Luft under vingene

Faksimilie Adresseavisen 19.10-2012

Det nye albumet fra Vamp er blant landets mest solgte selv før det kommer ut.

Det er nesten skremmende, medgir Vamp-veteran Øyvind Staveland. Vamps nye album «Liten fuggel» som nummer fem Itunes-salgslista allerede én uke før den i dag slippes for salg. Over 100 000 eksemplarer er forhåndsbestilt. Store deler av den kommende turneen er allerede utsolgt.

At mange har kjøpt plata og billetter allerede før de har hørt musikken, er en tillitserklæring, sier Staveland. I tillegg til at det forteller om en lojal fanskare bygd opp over mange år, forteller det også at Vamp har truffet ekstremt godt med singelen «Liten fuggel», tittelsporet fra albumet. Siden den kom i sommer har den gjort sitt til å pirre nysgjerrigheten for albumet.

Det er nok den største hiten vår siden «Tir Na Noir». Samtidig er det en annen type låt, mer forankret i country og gospel enn i det keltiske, mener han.

«Liten fuggel» er spilt inn på Færøyene og i Etne, med den tidligere popprinsen Espen Lind bak spakene. Forslaget kom fra Petter Singsaas fra bandets plateselskap Universal, og kom overraskende på bandet.

Det ble stille i noen minutter, ja. Men det har vært helt fantastisk, sier Staveland. Vamp visste at Lind hadde sitt på det tørre musikalsk og teknisk, men det viste seg at det også ble full menneskelig klaff mellom dem.

Kollega, ikke far
I løpet av de snart 20 årene Vamp har eksistert, har det vært til dels store utskiftninger i bandet. Denne gangen er besetningen så å si identisk med den på forrige plate. Blant annet har Stavelands sønn Odin fått enda større plass som sanger og komponist.

Hvordan er det å turnere med sønnen sin i bandet, da?

Du må nesten spørre ham om det samme, men jeg synes det går forbausende bra! Han har uansett vært involvert i større eller mindre grad helt siden han var 15. I tillegg har vi et studio hjemme på tunet han er vokst opp med, og som har vært en naturlig lekeplass for oss begge. Når vi setter oss i turnébussen, legger jeg av meg farsrollen - da er vi kolleger.

Halsbrekkende turné
Bandet skal etter turnéstarten 31. oktober spille halsbrekkende 50 konserter på 40 dager. Rundt halvparten av konsertene er allerede utsolgt, inkludert den i Olavshallen 26. november.

Trondheim var en av konsertene som ble først utsolgt, vi har et flott publikum oppe hos dere, sier Staveland, og forteller entusiastisk om sist de spilte i Trøndelag - en utendørskonsert Nerskogen for halvannen måned siden, 900 meter over havet ved Grovasætra. En fantastisk opplevelse en vanvittig vakker seinsommerkveld, ifølge Staveland.

Med så mange solgte plater, spellemannpriser og utsolgte konserter - blir dere ikke mette?

Jeg er ikke sikker på om det hadde gått uten alle utskiftningene, eller dersom vi ikke hadde fått gjort så mye forskjellig og samarbeidet med så mange. Det har dratt oss ut av det vante. Sånn sett har vi vært heldige, og ikke bare flinke.

Hvor langt inn i fremtiden ser dere?

Vi har avtale med plateselskapet om å gi ut to plater til, pluss ei samleplate i forbindelse med 20-årsjubileet neste år. Det skulle holde oss i ånde ei stund. Etter det er det kanskje på tide å få ut gamlingene. . .

VEGARD ENLID 951 98 728
vegard.enlid@adresseavisen.no

Les artikkelen som pdf

Hva synes du om «Luft under vingene»