Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

Tett på Vamp på Tønneloftet

Faksimilie Haugesunds Avis 12/8-2011

Herlig å oppleve Vamp pluss Kolbein Falkeid på samme scene. Når et av landets beste band og fremste poet slår seg sammen, kan det ikke bli en dårlig konsert. I alle fall hvis band og poet er i form, og det var begge parter til de grader i går kveld på Tønneloftet i Staalehuset. Her har Vamp og Falkeid opptrådt flere ganger sammen, men det er sikkert ti år siden nå.

Jeg har sans for at Sildajazzen bruker Vamp. Et pustehull for alle publikummere som ikke er frelste New Orleans-jazz og blues i klamme kroer. Det eneste som minnet om jazz i Staalehuset i går var tradjazz over høyttalerne mens folk bunkret opp drikkevarer før konserten, og Falkeids dikt «Jazz» som avisens lesere muligens har fått med seg forsiden av vårt Sildajazz-magasin. Det handler om slavene som kom med sin musikk, først blues, jazz.

Vamp ser ut til å trives utmerket hjemmebane. Staalehuset har den intimiteten som skal til under en festival. Bandet hadde helt klart fikset å fylle Rådhusplassen. I går kveld gikk første av tre konserter. Alle utsolgt.

Bandet slo an med «13 humler», en sommerlig låt. Den kjappe og lystige «Ingeborg» ble oppfølgeren. Lyden var ikke helt satt den første del av konserten. Litt vanskelig å oppfatte alt vokalist Paul Hansen sang, alene eller sammen med Odin Staveland eller Øyvind Staveland.

Derimot var Falkeids røst tydelig. Litt rusten etter å ha vært i tjeneste i en mannsalder. Men du verden som han klarer å framføre egne dikt fremdeles! Han får folk til å smile når han leser diktet om Åge Samuelsen, «Broder Åge». Du lytter når han gir oss en reise inn i Pablo Nerudas verden i «Brevet til Pablo» der han har disse fine ordene: «Livet er en saftig omfavnelse».


Falkeid var borte ved mikrofonen fire ganger under konserten. Alltid med en god og opplysende historie om geografi, historie og annet stoff hans dikt suger næring fra. Sannelig sang han også visen sin «Bakerøybuen» som et av konsertens tre ekstranumre.

Nevnes gitararbeidet til Torbjørn Økland, Calle Apelands stødige bass, Odin Staveland bak slagverket, Paul Hansen gitar og vokal og Staveland senior som styrer Vamp-skuta solid mot framtiden. Ny låt fikk publikum i går, «Lille fuggel», en rolig viseaktig, nesten bedehussalme i rytmen. Flott, akustisk som ganske sikkert vil dukke opp neste album fra haugesundgjengen.

Eivør Pálsdottir har funnet tonen sammen med de vestlandske musikerne. Hun ga oss en egen låt «Nu brennur tu i mær», sist hørt i Tysvær med Vamp pluss Kork og en egen vise «Elisabeth og Elinborg», oversatt til haugesundsk.
Tønneloftet var temmelig klamt og varmt i går kveld. Litt bedre ventilasjon hadde gjort seg, men varmen gikk ikke utover Vamps yteevne. Full energiog lavmælt når det trengtes. En god rytme i konserten, som opplevdes som frisk grunn av de to gjestene.

ANMELDT AV: Truls Horvei

Les hele anmeldelsen hos Haugesunds Avis

Les anmeldelsen som pdf

Hva synes du om «Tett på Vamp på Tønneloftet»