Vamp på Nett: Vamp på Spotify Vamp på Wimp Vamp på iTunes Vamp på Platekompaniet Vamp på 7 digital Vamp på Facebook Vamp på Twitter Vamp på YouTube Vamp på EnkelKlarering.no Vamp i Gitarboka

«Siste stikk» fra Vamp

19. juli - 2005

Nå er det faktisk mulig å se fram til at sommeren snart er over. Mandag 24. oktober slipper nemlig Vamp sin niende CD med tittelen «Siste Stikk».

Plenen ser ut som en jungel nå.
Ska sei han har komt seg høgt på strå.

synger Vamp i låta «Sommer i hekken» på sin første CD «Godmorgen, søster» som kom ut i 1993, bare ett år etter at en feier fra Haugesund trommet sammen et knippe musikere for å teste noen ideer. Strofen passer godt på Vamp selv, for siden den gang har de dyrket fram en mangslungen hage av musikalske vekster, invitert rader av profilerte diktere til å skrive poetiske tekster for seg og høstet en rekke priser for sitt fruktbare arbeid; deriblant 3 Spellemannspriser, Prøysenprisen, Rogaland Fylkets Bragdpris, 5 gullplater og 1 platinaplate.

Vamp består i dag av Øyvind Staveland, som trakterer både fiolin, bratsj, trekkspill og fløyter og også synger litt innimellom. Videre spiller Torbjørn Økland gitarer, mandolin, bouzoki og trompet. Calle Apeland spiller bass, gitar og keyboards, mens Vidar Johnsen synger og spiller gitar.

Sammen behersker de fire herrene et allsidig instrumentarium. Likevel har de solide tradisjoner for å invitere med seg andre musikere. De har tidligere vært både på turné og i studio sammen med Rita Eriksen og Bjørn Eidsvåg, med irske Mick O'Brien på sekkepipe og med den populære, japanske vokalisten Emi Fujita. De har også vært i studio med gjesteartister som Morten Abel, Odd Børretzen, Ole Paus, Herborg Kråkevik, Bjørn Eidsvåg, Jan Eggum, Anne Grete Preus, Rita Eriksen og Leif Ove Andsnes, for å nevne noen!

Tidlig i vår fant Vamp tonen sammen med Kringkastingsorkesteret. Det resulterte både i en TV-overført konsertopptreden, og i en felles mini-turné for fulle hus i Drammen, Tønsberg, Arendal og Rockefeller i Oslo. Vamps tidligere vokalist Jan Toft medvirket også på denne turnéen. Noen få låter med Kringkastingsorkesteret har fått plass på «Siste Stikk», men i 2006 kommer i tillegg en egen plate både på CD og på DVD med Kringkastingsorkesteret og Vamp. Høsten 2006 legger dette mektige ensemblet ut på en lengre, felles turné.

Vamp bygger opp sine dramatiske landskap variert og melodiøst, fra det mektige, symfonisk ladde eposet, til den nære, enkle visa – og legger innimellom ut på spennende soloferder med sine instrumenter. De opptrer med en glød, varme og inderlighet, som gjør at et opphold i Vamps hage føles uunnværlig. Forførende tar de deg med ut i både stille og voldsomt vær. Iblant nærmer de seg rocken, iblant folkemusikken. Vamp forblir en original villblomst, som ikke så lett lar seg putte i en sjanger.

Musikken rommer altså mangfoldige uttrykk. De er blitt en av Norges beste solskinnshistorier. Men noe lettvint latmannsarbeid har det nok aldri vært snakk om.

- Det å gi ut sin niende CD er like spennende som det var å skulle gi ut alle de andre, forteller Øyvind Staveland. - Litt sommerfugler når det nærmer seg, vil det nok bli. Men først og fremst er det hardt og konsentrert arbeid med å skape god nok musikk. Det er tross alt det aller, aller viktigste.

«Siste Stikk» er altså sådd i veldrenert, fruktbar jord med sterke og etter hvert dype røtter. Samarbeidet med Kolbein Falkeid og Ingvar Hovland fortsetter også på denne niende plateutgivelsen. Og igjen er Truls Birkeland produsent. Innspillingene har foregått både på Ryvarden Fyr, i Fagerborg Studio, i Store Studio i NRK og i Vamps eget studio i hjembyen Haugesund. Med tekster som går i dybden og et musikalsk uttrykk som favner vidt i bredden, er det nok en gang duket for kvalitet på mange plan. Etter plateutgivelsen legger Vamp ut på en lang turné, først sør i landet i november og over nyttår også lenger nord.

 Og slik kategoriserer Jan Paulsen fra Major Studio Vamps «Siste Stikk»:

 - Man vil nok høre at det er Vamp, men det er alltid nye elementer i Vamps innspillinger.

Så kan vi ikke annet enn å glede oss i spent forventning, til denne sommeren er over, til alle stikk som venter, både først som sist.

Last ned som pdf